Posjeta Lagumdžije
0

Švedska će pomoći otvaranje novih radnih mjesta u BiH

Sarajevo-x.com
Na poziv predsjednice Socijaldemokratske partije Švedske, Mone Sahlin, delegacija SDP BiH, predvođena predsjednikom Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine, Zlatkom Lagumdžijom, boravi u posjeti Švedskoj.

Kada su u pitanju izbori u Bosni i Hercegovini, SDP BiH, kao jedina istinska socijaldemokratska opcija u Bosni i Hercegovini, uživa punu podršku švedskih socijaldemokrata, što je predsjednica Sahlin ovom prilikom još jednom naglasila.

Ona je istakla da je uvjerena u pobjedu SDP BiH na narednim izborima, te je ponudila pomoć u implementaciji SDP-ovog Izbornog programa koji se zasniva na pet politika, saopćeno je iz SDP-a BiH.

Sahlin je iskazala spremnost švedskih socijaldemokrata da nakon formiranja nove vlasti predvođene SDP-om pomognu otvaranje novih radnih mjesta u BiH kroz infrastrukturne projekte, te zajednička ulaganja u telekomunikacioni i elektroenergetski sektor.

 Sagovornici su se složili da ne postoji alternativa evropskom putu Bosne i Hercegovine, te da će odluku o brzini pristupa evropskim i NATO integracijama, donijeti birači svojim glasovima u oktobru.

 S druge strane, predsjednik Lagumdžija je dao punu podršku socijaldemokratima Švedske za Izbore koji će uslijediti 19. septembra, a na kojim se očekuje pobjeda socijaldemokrata i formiranje nove švedske Vlade.

 Boravak u Švedskoj je iskorišten i za brojne susrete sa bosanskohercegovačkim državljanima u Štokholmu i Linkopingu koji su obilježeni otvorenim razgovorima o političkoj i ekonomskoj situaciji u Bosni i Hercegovini.
 Naši državljani u Švedskoj su još jednom naglasili kompleksnost procesa registracije za izbore kao jedan od glavnih razloga malog broja registrovanih glasača u dijaspori.

 Predsjednik Lagumdžija je istakao da je SDP BiH zagovara promjenu državne politike prema bh dijaspori. Naše građane u inostranstvu SDP BiH doživljava kao šansu za razvoj domaće privrede kroz strana ulaganja u čijem privlačenju veoma značajnu ulogu treba imati i naša dijaspora.