|

Zlatko Lagumdžija sastao se u Parizu sa Papandreouom

Zlatko Lagumdžija sastao se u Parizu sa Papandreouom
0
S
Sarajevo-x.com
15.11.2010. u 18:36
0
komentara
0

dijeljenja
Zlatko Lagumdžija sastao se u Parizu sa Papandreouom
Predsjednik SDP BiH, Zlatko Lagumdžija, sastao se danas u Parizu, sa Georgom Papandreouom, predsjednikom PASOK-a i premijerom Grčke.
Lideri dvije sestrinske socijaldemokratske stranke su razmijenili informacije o nedavno završenim izborima u Bosni i Hercegovini, ali i lokalnim izborima u Grčkoj koji su održani proteklog vikenda. Sagovornici su sa zadovoljstvom konstatirali da su obje partije, i SDP i PASOK ostvarili veoma važne izborne pobjede, saopćeno je iz SDP-a.

Govoreći o formiranju vlasti u Bosni i Hercegovini, Lagumdžija je istakao da je opredjeljenje SDP-a da u BiH treba formirati proevropsku vladu koja je spremna ubrzati proces pridruživanja naše države Evropskoj uniji.

Predsjednik Papandreou je, ovom prilikom, pružio punu podršku SDP BiH na putu da realizuje plan “novog početka za Bosnu i Hercegovinu”.

Predsjednik SDP BiH se danas sastao i sa Milom Đukanovićem, predsjednikom DPS-a i premijerom Crne Gore.

Govoreći o procesu pregovora o formiranju vlasti, dr Lagumdžija je dodao da je SDP zainteresovan za uspostavljanje saradnje sa drugim političkim strankama na podjeli posla i odgovornosti, te da je, istovremeno, za SDP neprihvatljivo formiranje vlasti koje će se bazirati isključivo na matematskoj koaliciji, čiji je jedini cilj podjela fotelja. Također, predsjednik SDP BiH je istakao da je za SDP neprihvatljiv koncept “koalicije etničkih blokova”.

Predsjednici Lagumdžija i Đukanović su se složili da evropski put našeg regiona nema alternativu, te da na tom putu susjedne države trebaju u potpunosti sarađivati.
Delegacija SDP BiH, koja učestvuje u radu Vijeća Socijalističke Internacionale sastala se danas sa delegacijom Laburističke partije Velike Britanije, delegacijom Etičkog komiteta Socijalističke Internacionale, kao i sa delegacijom Partije Evropskih Socijalista koju je predvodio generalni sekretar PES-a Philip Cordery.

Tom prilikom je predsjedniku SDP BiH uručen zvanični poziv za učešće delegacije SDP-a na Vijeću Partije Evropskih Socijalista koja će se početkom decembra održati u Varšavi.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.