BiH
40

Svečanost u čast 127 učenika u KS: Diplome i zahvalnice za najuspješnije

Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo i Prosvjetno-pedagoški zavod upriličili su danas svečanost zajedničke dodjele diploma učenicima osnovnih i srednjih škola Kantona Sarajevo koji su bili najuspješniji na kantonalnim takmičenjima iz matematike, fizike, informatike, geografije te engleskog, njemačkog, francuskog jezika i vjeronauke, kao i dodjelu zahvalnica učenicima koji su ostvarili izuzetne rezultate na međunarodnim takmičenjima u školskoj 2015/2016. godini.

Tom prilikom su uručena i priznanja odgojno-obrazovnim ustanovama za doprinos u afirmaciji predškolskog odgoja u Kantonu Sarajevo.

Sarajevski srednjoškolci Tarik Imamović i Amor Bečić osvojili su zlatna odličja i prvu nagradu za najbolji projekt iz oblasti ekologije u 2016. godini na prestižnoj Međunarodnoj olimpijadi Golden climate na kojoj je učestvovalo 500 srednjoškolaca iz cijelog svijeta. Svojim projektom “Korištenje biljke u dezinficiranju onečišćenog tla od olova” ovi učenici Internacionalne škole u Sarajevu ukazali su na mogućnost da se poplavljeno zemljište, koje sadrži velike količine olova opasne po ljudski život, može očistiti pomoću jedne biljke. Njihova poruka mladima je da se trud i rad uvijek isplate.

Učenica Tursko-bosanskog Sarajevo koledža Adisa Bolić je na kantonalnom takmičenju iz matematike osvojila drugo mjesto.

"Potrebno je mnogo rada da bi se uspjelo, po više sati svakog dana. Moja poruka mladima je da nađu nešto što vole a to ne mora biti matematika, da se trude i uspjeh neće izostati", kazala je učenica Bolić.

Svoju diplomu preuzeo je i Admir Zatega, učenik OŠ Mehmed beg Kapetanović Ljubušak koji je državni i kantonalni prvak u informatici među osnovcima. Kazao je da bi u budućnosti volio biti web programer.

Direktorica Prosvjetno-pedagoškog zavoda KS Dina Borovina istakla je da su postignuti rezultati odraz marljivog rada učenika ali i kvalitetnog redovnog nastavnog procesa i vannastavnih aktivnosti koje se uspješno realizuju u odgojno-obrazovnim ustanovama Kantona Sarajevo.

"Ponosni smo na naše učenike koji predano rade uz podršku svojih profesora, nastavnika i roditelja i briljiraju na takmičenjima. Diplome za najbolje rezultate na kantonalnim takmičenjima je dobilo 54 učenika osnovnih škola i 73 srednjoškolca. Za rezultate postignute na međunarodnim takmičenjima zahvalnice je dobilo 33 učenika. Oni su i najbolji ambasadori naše države kojoj iz godine u godinu donose najsjajnija odličja", naglasila je Borovina.

Dodala je da je 15 priznanja uručeno odgojno-obrazovnim ustanovama.