BiH
41

Bosna Sema: Naš rad nema veze sa dešavanjima u Turskoj

Klix.ba
Bosna Sema obrazovne institucije našle su se na udaru nekih medija i dijela javnosti, a u povodu tragičnih događaja koji su se desili u Republici Turskoj. Tim povodom ova obrazovna institucija obratila saopćenjem za javnost, koje prenosimo u cijelosti.

Naime, naš rad kao bosansko-hercegovačkih obrazovnih institucija, dovodi se u vezu sa dešavanjima u Turskoj što nema nikakve pravne ni suštinske osnove i što kategorički odbijamo kao neistinito i zlonamjerno za našu zemlju", navodi se u saopćenju.

Naš rad na odgojno-obrazovnom planu u skladu sa pravnim normama i regulativom ministarstava obrazovanja otpočeo je još 1997. godine. Škole i jedan univerzitet djeluju samostalno u skladu sa svojim mogućnostima uz maksimalno poštivanje pravnog sistema naše zemlje.

Sljedeće godine naše škole u Bosni i Hercegovini će obilježiti drugu deceniju rada tokom kojeg smo uspjeli uz pomoć roditelja i našeg nastavnog kadra obrazovati i uputiti u poslovni i akademski svijet na hiljade djece kako iz naše zemlje tako i iz cijelog svijeta.

Naš decenijski rad neki krugovi kako u Bosni i Hercegovini tako i iz inostranstva poneseni brojnim dezinformacijama koje se šire nekim medijima i društvenim mrežama pokušavaju zasjeniti povezivanjem sa nedemokratskim i terorističkim pokušajima svrgavanja legalne i legitimne vlasti u Turskoj čemu smo bili svjedoci u noći sa petka na subotu (15. i 16. juli). Ovaj čin dijela Turske vojske smo osudili u pismu koje smo u subotu 16. jula proslijedili Ambasadi Republike Turske u Sarajevu. Slično pismo podrške proslijedili smo i dan ranije Ambasadi Francuske koja je također bila pogođena terorističkim napadima.

U našim školama i na Burč univerzitetu preko 80% uposlenika čini domaći nastavni i pomoćni kadar i svi doprinose razvoju zdravijeg društva u našoj zemlji i jačanju takmičarskog duha među ostalim obrazovnim ustanovama u našoj zemlji. Svoj posao radimo profesionalno i odgovorno.

Zajedno sa svojim đacima i njihovim roditeljima strpljivo gradimo našu reputaciju decenijama i duboko smo zahvalni roditeljima koji su nam ukazali bezrezervno povjerenje i dali nam priliku da učestvujemo u gradnji bolje budućnosti naše zemlje. Naš ugled i reputaciju smo spremni dalje graditi i koristeći se svim pravnim sredstvima braniti.

Ujedno koristimo priliku da čestitamo na uspjesima naših matematičara i fizičara. Matimatičari su sa 57. po redu Međunarodne olimpijade matematičara u Hong Kongu donijeli četiri bronzane medalje. Jednu medalju je osvojila učenica Gimnazije Banja luka, a tri su osvojili učenici Bosna Sema škola: Međunarodne srednje škole i Sarajevo koledža. Čestitamo Neiri Kurtović, Tijani Babić, Zlatku Salki Lagumdžiji i Adisi Bolić. U nedjelju 17. jula su doputovali u Sarajevo gdje su ih dočekali ponosni roditelji i profesori. Istoga dana smo dočekali i nosioce dvije srebrne medalje sa takmičenja u fizici održanog u Cirihu. Obojica su učenici Bosna Sema škola, u Tuzli i Sarajevu. Čestitamo Bahrudinu Trbaliću i Nermedinu Džekoviću. Čestitamo i Dženanu Devedžiću iz Gimnazije Gračanica na osvojenom bronzanom odličju.