BiH
118

Eksterna matura: Učenici iz KS i ove godine najbolji u engleskom, a najgori u matematici

Piše: M. N.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba (Foto: N. G./Klix.ba)
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba (Foto: N. G./Klix.ba)
Kao i prethodnih godina, učenici osnovnih škola Kantona Sarajevo koji su pristupili polaganju eksterne mature i ovaj put su najbolje rezultate ostvarili u oblasti engleskog jezika, dok su najslabiji u predmetu matematika.

Eksternoj maturi ove godine je pristupilo 3.879 učenika od kojih su 123 izvan Kantona Sarajevo. Kako je rekao kantonalni ministar obrazovanja i nauke Elvir Kazazović, učenici koji žive van Kantona Sarajevo iskazali su interes za sarajevske gimnazije te su zbog toga pristupili polaganju eksterne mature u nekoj od 67 škola u kojima se odvijao ovaj proces.

"Najbolji rezultat ostvarila je Peta osnovna škola na Ilidži 26,61, dok je najmanji broj bodova imala OŠ Podlugovi, 15,51 od ukupno 30. Ove godine smo tražili polaganje eksterne mature u salama za sport uz videonadzor, ali Agencija za zaštitu podataka je kazala kako nije moguć videonadzor jer škole nisu ranije prijavile kamere. Od sljedeće godine radit ćemo na ovaj način jer je bilo pritužbi da učenici prepisuju, a da im nastavnici to dozvoljavaju", kazao je Kazazović.

Elvir Kazazović (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Elvir Kazazović (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)

Od ove godine vršit će se evaluacija rezultata na način da će se računati ocjene iz osnovne škole, eksterne mature te dijela prvog razreda srednje škole kako bi se utvrdilo da li su rezultati eksterne mature u skladu s tim.

"Mi smo zadovoljni ukupnim rezultatom, ali potrebni su strožiji kriteriji jer čuli ste za inflaciju ocjena, a mi nećemo dozvoliti da svi učenici budu odlični pa da nemamo način da uporedimo rezultate", rekao je Kazazović.

Predmet i rezultati: B/H/S jezik i književnost - 8,05

Matematika - 6,28 Engleski jezik - 8,52 Njemački jezik - 6,57

Na eksternu maturu nisu izašla 54 učenika, a prosjek postignutih bodova iz svih predmeta po učeniku je 22,83.

U KS je 23. juna počeo online upis u srednje škole. Ove godine online upis nije zvaničan već služi učenicima da mogu procijeniti koju školu mogu upisati. Učenici mogu aplicirati za tri srednje škole i sistem ih postavi na rang-listi tako da imaju uvid u bodove.

Saša Mrdović (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Saša Mrdović (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)

"Rezultati su informativni i neobavezujući da bi učenici mogli dobiti uvid u svoje mogućnosti. Predaja dokumenata je nezavisna od online upisa", rekao je Saša Mrdović, direktor Univerzitetskog tele-informatičkog centra (UTIC).