BiH
23

Počelo polaganje eksterne mature u KS: Sale za sport neuslovne za testiranje učenika

Piše: A. B.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Jutros je u 10 sati u 66 osnovnih škola u Kantonu Sarajevo počelo polaganje eksterne mature iz bosanskog, hrvatskog i srpskog jezika i književnosti te iz engleskog ili njemačkog jezika. Predstavnici Vijeća roditelja KS ne slažu se s odukom Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS da se ispiti polažu u salama za sport.

Dijana Parla, potpredsjednica Skupštine Vijeća roditelja KS, za Klix.ba je izjavila kako roditelji djece koja će danas i sutra polagati ispite, ne podržavaju ideju resornog ministarstva da se testiranje obavlja u salama za sport.

"Takve prostorije su neuslovne za takav ozbiljan pristup obrazovanju. Ispit koji će trajati 120 minuta polagat će 120 djece, a prostorije nisu prozračne i dovoljno osvijetljene. Zrak je zagušljiv, što će dodatno narušavati koncentraciju djece", istaknula je Parla.

Iako je resorni ministar Elvir Kazazović najavio da će se testiranje snimati, a sve po uzoru na region i zemlje Evropske unije, do toga ipak neće doći. Postojanje videonadzora onemogućilo bi eventualno pomaganje pojedinih nastavnika nekim učenicima, ali i korištenje nekih učeničkih pomagala za prepisivanje.

Agencija za zaštitu ličnih podataka nije dala saglasnost za ovakav način organizacije testiranja, dok je ministar Kazazović mislio da će se dobiti objektivniji rezultati testiranja te zaustaviti inflacija ocjena prema kojoj je trenutno 52,8 posto učenika KS prošlo odličnim uspjehom, a što je rezultat prevelikog utjecala roditelja iz školskih odbora na nastavnike i direktore škola.

Eksternu maturu ove godine u KS polaže 3.711 učenika, a sutra će biti organizirano testiranje i provjera znanja učenika iz Matematike. Dodatno će 150 prijavljenih učenika izvan KS moći polagati maturu i to u šest sljedećih škola: Devetoj osnovnoj, Skender Kulenović, Fatima Gunić, Čengić Vila 1, Grbavica 1 i Porodice efendije Ramića.

Rezultati testiranja bit će objavljeni isti dan nakon testiranja, dok će konačni rezultati biti objavljeni 24 sata nakon okončanja testiranja i to najkasnije u srijedu 22. juna do 19:00 sati. U prethodnim godinama je 50 bodova bio maksimalan broj bodova koji se mogao osvojiti na testovima, dok se prosjek osvojenih bodova u osnovnim školama KS kretao od 36 do 39 bodova.