BiH
2

Svečano otvorena rekonstruirana i dograđena Kantonalna bolnica Goražde

FENA
(Foto: Anadolija)
Dopremijer Republike Turske Emrullah Işler i premijer Bosanskopodrinjskog kantona Goražde Emir Frašto svečano su danas otvorili rekonstruiranu i dograđenu Kantonalnu bolnicu Goražde.

Rekonstrukciju i dogradnju trećeg sprata sa 70 posto sredstava finansirala je Turska agencija za saradnju i koordinaciju (TIKA), a ostatak Vlada Bosanskopodrinjskog kantona Goražde.

Premijer Frašto zahvalio je vladi Republike Turske i TIKA-i na ovom, kako je kazao, izuzetnom poklonu - u potpunosti rekonstruiranoj i dograđenoj Kantonalnoj bolnici Goražde, a time su građani dobili efikasniju i moderniju zdravstvenu ustanovu i mnogo bolje uvjete za liječenje.

  • Naše zadovoljstvo je utoliko veće kad znamo s kakvim je oštećenjima bolnica izašla iz rata, kad znamo da su građani ovog kantona upravo u ratu dobili svoju bolnicu jer je prije rata na ovom području egzistirala samo primarna zdravstvena zaštita, goraždanski Dom zdravlja - kazao je Frašto.

Podsjetio je da su u odbrambenooslobodilačkom ratu od 1992. do 1995. godine, ljudi u bijelom u ovoj bolnici pružali nevjerovatan napor u svakodnevnoj borbi da spasu što više ljudi, u gotovo nemogućim uvjetima kada nije bilo ni lijekova, ni anestetika, niti opreme, izloženi neprestanom granatiranju.

Istaknuo je da je područje jugoistočne Bosne, a u njegovom središtu Goražde, od davnina bili najkraća veza između Istoka i Zapada, preko kojeg su prolazili putevi koji su spajali ljude i civilizacije zbog čega nema razloga da tako ne bude i danas.

  • Potrebna nam je pomoć vlade Republike Turske u izgradnji puta, moderne saobraćajnice koja će BiH, preko Goražda, Crne Gore i Kosova približiti Turskoj. Trebamo koncesionare za energetske resurse kojima obiluje Kanton. Vjerujem da će se naši prijateljski odnosi produbljivati na ovim ili nekim sličnim, zajedničkim projektima za dobrobit stanovnika BPK-a - naglasio je Frašto.

Dopremijer Republike Turske izrazio je žaljenje zbog zadnjih poplava koje su u maju zadesile BiH te je kazao da je Turska bila s BiH i s Bosancima i Hercegovcima u ovim teškim danima, dok je TIKA prva pružila pomoć u poplavljenim područjima.

  • Svi ovi projekti svjedoče o našim historijskim i dugogodišnjim vezama između dva naroda i dvije države. Želimo privući pažnju na mir i ono što je dobro tako što pomažemo i dajemo pomoć u ovim projektima. Želimo da na temeljima ljudskih prava gradimo dobro i da živimo u miru i u dobru - istaknuo je Işler.

Naglasio je da su ljekari ove bolnice u ratnom periodu radili u teškim uvjetima i u nedostatku vode, struje i lijekova spasili mnoge živote u ovoj bolnici koja je u to vrijeme djelovala kao ratna bolnica, a nakon toga, od 1996. godine kao Kantonalna bolnica BPK-a, ali od danas će raditi u boljim uvjetima i boljim standardima djelovati i pružati usluge svim građanima.

Ukupna vrijednost projekta iznosila je 2.600.000 KM. Prema ugovoru 70 posto finansirala je TIKA, a 30 posto Vlada BPK-a Goražde

Osim Frašte i Işlera, svečanom otvaranju prisustvovali su i predsjedavajući Skupštine Suad Došlo, goraždanski muftija Remzija ef. Pitić, kantonalni i općinski zvaničnici, turski parlamentarci, pomoćnica federalnog ministra zdravstva Vildana Doder te predstavnici TIKA-a, predvođeni zamjenikom predsjednika Ali Maskanom.