BiH
162

Otvoren Islamski centar u Goraždu: Pozitivna poruka iz grada koji se digao iz pepela

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Svečanom ceremonijom otvoren je Islamski kulturno-obrazovni centar Sultan Mehmed Fatih u Goraždu.

Veliki broj građana iz svih dijelova Bosne i Hercegovine prisustvovao je svečanom otvorenju Islamskog kulturno-obrazovnog centra, koji je otvoren u koordinaciji Turske agencije za saradnju i koordinaciju (TIKA), te uz financijsku podršku općina Kečioren iz Ankare i Šahinbey iz Gaziantepa.

Nakon intoniranja himni dviju zemalja, prisutnima se obratio načelnik općine Goražde Muhamed Ramović, koji se obratio i na turskom jeziku. Kako je kazao, dočekali su veliki trenutak, ponosni su na ono što su uradili te je svima poželio dobrodošlicu u "Grad heroj", Goražde.

Pozdravi od Erdogana

Prema njegovim riječima, Goražde može biti primjer kulture i različitosti. Ramović je izrazio saučešće porodicama poginulih rudara u turskoj Somi. Načelnik općine Šahinbey, Mehmet Tahmazoglu, podsjetio je da je centar izgrađen za oko osam mjeseci. Pojasnio je da je Goražde tokom proteklog rata dalo 4.000 šehida.

Načelnik općine Kečioren, Mustafa Ak, podsjetio je na rudarsku nesreću u Somi i na poplave u BiH te da su bili primorani odgoditi otvaranje, koje je trebalo biti upriličeno prije 20-tak dana i kojem je trebao prisustvovati i turski premijer Recep Tayyip Erdogan.

"Dva velika bola, dvije velike patnje za oba naroda. Vaš bol smo osjetili mi, a naš bol ste osjetili vi i zato smo smatrali da je najpogodnije da se ova ceremonija odgodi za danas", poručio je Ak.

Podsjetio je da je prvi put Goražde posjetio 2009. godine te da je tadašnji muftija kazao da je Kajseri džamija prelijepa, ali da joj nedostaje jedan ovakav centar.

"Goražde je grad gazija, u posljednjem ratu je dao mnogo šehida, odbranili su se i postali grad gazija", kazao je Ak.

Kako je kazao, premijer Erdogan je imao veliku želju da bude danas prisutan u Goraždu, ali je bio spriječen zbog velikih obaveza te je poslao pozdrave. "Ovo je naša kuća, osjećamo se kao kod svojih", poručio je Ak.

Dosadašnji muftija goraždanski Hamed ef. Efendić poželio je dobrodošlicu u grad u čijoj blizini je sultan Mehmet Fatih ušao u Bosnu.

"Ova zgrada je svjedok prijateljstva i bratska dviju država. Nikada ne zaboravimo dobro koje nam neko učini. Danas je za mene poseban dan", poručio je Efendić. Kako je kazao, današnji događaj je najljepši ispraćaj, a završetak Centra i džamije, kao kruna njegovog 20-godišnjeg mandata kao muftije u Goraždu.

Koordinator TIKA-e za Balkan i Istočnu Evropu Mahmut Čevik podsjetio je na početke razgovora o izgradnji centra te dodao da ja TIKA bila posrednik u ovom projektu.

Brojne zvanice iz Turske i BiH

"U diplomatiji se ne mogu odnosi održavati samo razgovorima. Nije ovo jedini projekat koji smo realizirali u Goraždu, gradu gazija", pojasnio je Čevik, te podsjetio je na rekonstrukciju Kantonalne bolnice, džamije, projekte u poljoprivrednom sektoru.

"Mi se trudimo da u svakom trenutku budemo uz našu bratsku BiH", poručio je Čevik.

Poslanica AK partije Nurdan Šan kazala je da se danas "na ovom mjestu započinje novi period u kojem se susreću kultura i tradicija". Poslanik Salih Kapusuz kazao je da herojski grad Goražde zaslužuje jedan ovakav prelijep objekat.

Kako je kazao, premijer Erdogan gaji veliku ljubav prema BiH.

Zamjenik reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH Husein ef. Smajić rekao je da se danas na mjestima koje je posjetio sultan Fatih uče mevludi. "Turska je jedina zemlja na svijetu koja može pomagati muslimane", poručio je Smajić.

Premijer Bosansko-podrinjskog kantona Emir Frašto izrazio je sreću što može svjedočiti velikim zadužbinama naroda Turske bosanskom narodu.

"Objekat Islamskog centra, izgrađen donacijama bratskih općina Kečioren i Šahinbey, Kayseri džamija, svojom monumentalnošću i ljepotom svjedoče umijeću, arhitekturi, vrijednostima koju premošćuju prostori i vrijeme, postajući nasljeđem čovječanstva i civilizacije", pojasnio je Frašto.

On je podsjetio da je rekonstruisana Kantonalna bolnica Goražde, napravljeni parkovi te da je obnovljen đački dom.

"Želim da mi, kao i buduće generacije, uživamo u ovim objektima i nikada više ne doživimo razaranje. Danas se iz Goražda širi pozitivna priča o gradu koji se digao iz pepela", kazao je Frašto.

Nakon obraćanja, dodijeljene su i zahvalnice za doprinos u izgradnji Centra načelnicima kao i tadašnjem muftiji.

Centar je otvoren u dvorištu džamije Kajserije, koju je 2009. godine izgradilo Muftijstvo Kayseriya. Ceremoniji otvaranja Islamskog kulturnog centra prisustvovao je veliki broj zvanica iz Turske i BiH, među kojima su bili predstavnici općina Kečioren i Šahinbey, TIKA-e, Islamske zajednice BiH kao i veliki broj parlamentaraca iz Turske.