{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Crna Gora: U Baru svečano otvoren Islamski kulturni centar i džamija Selimija

A
30.5.2014. u 13:17
310
96
Crna Gora: U Baru svečano otvoren Islamski kulturni centar i džamija Selimija
310
U prisustvu najviših državnika Crne Gore i Turske, predstavnika Islamske zajednice, brojnih političara, vjernika i građana, u Baru je svečano otvoren Islamski kulturni centar i džamija Selimija.
Čast da otvori ovaj objekat, koji je najveći ove vrste u Crnoj Gori, i među najvećima na Balkanu pripala je zamjeniku premijera Republike Turske Emrullahu Isleru.

Osim Islera, svečanom otvaranju prisustvovali su reisu-l-ulema Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat ef.Fejzić, predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić, potpredsjednik Vlade Crne Gore Rafet Husović, ambasador Turske u Crnoj Gori Mehmet Nijazy Tanilir, ambasador Crne Gore u Turskoj Ramo Bralić, zamjenik generalnog direktora TIKA-e Alin Maskan, kao i brojni poslanici turskog i crnogorskog parlamenta.

Otvaranju su prisustvovali i Husein Smajić, zamjenik reisu-l-uleme BiH, glavni imam Sarajeva Ferid Dautović, glavni imam u Zagrebu hafiz Aziz Alili, imami iz svih krajeva Crne Gore, predstavnici katoličke i pravoslavne crkve, brojni predsjednici opština, kao i veliki broj vjernika i građana.

Da je riječ o jednom od najvećih događaja u Crnoj Gori, svjedoči i direktan prenos na državnoj teliviziji Crne Gore, kao i prenos na satelitskom kanalu RTCG. Veliki broj novinara iz Crne Gore, Turske i Bosne i Hercegovina danas je u Starom Baru kako bi uživo ispratili svečano otvaranje.

Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat ef.Fejzić zahvalio se svima koji su došli na svečano otvaranje ovog objekta.

"Ovo je najznačajniji trenutak u novijoj istoriji muslimana Crne Gore. Bar je prepoznat kao grad multietičnosti, u kojem žive sve religije, zajedno i složno. Tako je bilo vijekovima. IZCG će uvijek davati maksimalni doprinos poštivanju različitosti u Baru i u Crnoj Gori. Drago mi je da danas ovdje ljudi iz državnog vrha Crne Gore i Turske. Rekao sam da je Bar prepoznat kao grad multietičnosti. Jedan od razloga je i taj što je sultan Selim ostavio povelju, da niko ne smije da udarati na obraz, dostojanstvo, kao i religijske objekte nemuslimana Bara", poručio je Fejzić i napomenuo da je izgradnja ove džamije počela kada je i osnovana partija Redžepa Tajipa Erdogana u Turskoj.

Zamjenik premijera Turske Emrullah Isler prenio je pozdrave predsjednika Turske Abdullaha Gula, i premijera Redžepa Tajipa Erdogana. On je kazao da je otvaranje ovog objekta znak da postoje dobri odnosi između dva naroda.

"Danas svjedočimo da su odnosi između Crne Gore i Turske utemeljeni na jakim istorijskim korijenima. Zahvalni smo državi Crnoj Gori što je doprinijela miru i napretku zemlje, kao i na podršci koju je davala tokom izgradnje ovog objekta. Turska je spremna da pomaže prijateljskoj Crnoj Gori, kao i da podržimo mir i stabilnost. Etničke razlike nikada ne mogu da budu razlog sukoba", kazao je Išler.

On je napomenuo da je TIKA najzaslužnija za dobre odnose dvije zemlje.

"TIKA je most spajanja Crne Gore i Turske. TIKA je od 2007. godine realizovala preko 150 projekata", poručio je Isler.

Kamen temeljac za ovaj objekat položen je 28. jula 2002. godine, kada je počela izgradnja Islamskog centra i centralne džamije sa višenamjenskim sadržajima.

Radovi koji su trajali dvanaest godina, uz prekide nastale zbog prikupljanja sredstava i rješavanja planske dokumentacije, tekli su u nekoliko faza. U početku, prikupljan je novac od mještana, vjernika donatora, te privrednika i barskih iseljenika iz SAD i Zapadne Evrope, kako bi se završio dio planiranih radova. Završetak objekta džamije, prostora kulturnog centra, njegovo uređenje i opremanje, u periodu 2013. i 2014. godine, u potpunosti je finansiran sredstvima koje je obezbijedila turska vladina razvojna agencija TIKA, a radove je izvodila firma Siyahkalem iz Ankare. 

Objekat kulturnog centra i džamija pripadaju jedinstvenom kompleksu, kapaciteta do dvije hiljade klanjača, čija izgradnja, kao i namjena i funkcija prevazilaze karakter molitvenog objekta. Džamija nosi ime Selimija, u spomen na prvu izgrađenu džamiju u Starom gradu, od koje danas postoje sačuvani samo temelji.

Islamski kulturni centar sastoji se od dva krila. U desnom krilu nalaze se učionice i informatički kabineti, dječiji vrtić sa modernom opremom i igralištem, biblioteka i čitaonica, istraživački centar, musafirhana i muhabethana, sanitarni čvorovi i kupatila, kancelarije za službenike i administraciju Odbora. U lijevom krilu je smješten restoran sa orijentalnom kuhinjom, sala za šerijatsko vjenčanje, sala za simultano prevođenje, butik sa vjerskim rekvizitima, apartmani za goste, a poseban dio ovog jedinstvenog kompleksa predstavlja višenamjenska sportska i kongresna hala.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: