BiH
1.3k

Uživo / Svečano otvaranje džamije Ferhadije u Banjoj Luci

Piše: N. N.
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Danas će u Banjoj Luci svečano biti otvorena obnovljena Ferhat-pašina džamija, u narodu poznatija i kao Ferhadija. Banjalučka ljepotica izgrađena je 1579. godine, porušena 1993., a kamen-temeljac za njenu obnovu položen je 2001. godine.

13:20 Presjecanjem vrpce i ezanom za podne završen je svečani dio programa.

13:10 Nakon obraćanja svih zvanica, bivši reisul-ulema Mustafa Cerić uči prigodnu dovu. Nakon toga bit će svečano otvorena Ferhadija, proučen ezan i klanjano podne namaz.

12:59 Posljednji u nizu govornika koji će se obratiti prisutnima je reisul-ulema Husein ef. Kavazović. On je svima čestitao otvaranje Ferhadije, rekavši da je ovo radostan dan za sve. Potom je citirao Kur'anski ajet koji govori o tome kako Bog ljude stvara u različitim plemenima kako bi jedni druge upoznavali. To upoznavanje vječni je poziv, smatra reisul-ulema. "Ferhadija je bila, jeste i bit će veličanstveni svjedok vjere u jednoću Stvoritelja", rekao je Kavazović.

12:45 Prisutnima se obratio i direktora Ureda za vjerske poslove Turske (Diyanet) Mehmet Gormez. Inače, turska agencija TIKA je najveći donator za obnovu Ferhadije, a Gormez je istakao da je obnova Ferhadije jedan od načina kajanja svih nas.

12:35 Turski premijer je podsjetio da je Turska bila tu kada je trebalo obnoviti Stari most u Mostaru, Ferhadiju u Banjoj Luci te je obećao da će biti tu i kada se radi o obnovi Aladža džamije u Foči. "Ako nas neko pita zbog čega smo ovdje, došli smo zbog ljepote, zbog bratstva, zbog svih naroda. Bilo smo nekada ovdje, sada smo ovdje i bit ćemo ovdje zauvijek", rekao je Davutoglu. BiH je jedno srce sa svim svojim različitostima, a dijeliti BiH značilo bi dijeliti to srce. "Ne može se odvojiti Banja Luka od Sarajeva ili Mostar od Banja Luke", rekao je Davutoglu.

12:30 Davutoglu je na početku svog govora podsjetio na njegovu izjavu da bi čovječanstvo opstalo čak i kada bi svi gradovi nestali osim Sarajeva. Rekao je da je došao da sve pozdravi iz srca, ali i da prenese selame i pozdrave dodavši da BiH ima 78 miliona prijatelja u Turskoj. Rekao je i da je vijest o rušenju Ferhadije 1993. primio u Maleziji u društvu prijatelja, odnosno svojih studenata iz BiH. Kada je u Maleziju došao Alija Izetbegović, Davutoglu kaže da su zajedno plakali. Gradilište Ferhadije posjetio je 2011. kao ministar vanjskih poslova te je tada izdao naredbu da se učini sve što je u moći Turske da se okonča njena obnova.

12:20 Turski premijer Ahmet Davutoglu upravo je stigao na svečanost. U međuvremenu traje vjerski dio programa, učenje ilahija, kasida i odlomaka iz Kur'ana.

12:10 Episkop banjalučki Jefrem čestitao je otvaranje Ferhadije rekavši da mu je dobro poznata radost koju osjećaju muslimani danas.

12:07 Franjo Komarica, biskup banjalučki, prisjetio se kako je 1993. godine pismeno i usmeno izrazio sućut banjalučkim muslimanima nakon rušenja Ferhadije. Dodao je i da čvrsto vjeruje kako nas je sve stvorio isti Bog te da smo dužni jedni drugima činiti dobro, a ne zlo. "Činiti uvijek dobro a ne zlo, osobna je iskaznica svakog čovjeka", smatra biskup Komarica.

12:04 Jakob Finci, predsjednik Jevrejske zajednice u BiH rekao je da je obnova Ferhadije dokaz da se sve može kada se radi zajedno i da je ovo način kako treba da se živi na ovim prostorima.

11:55 Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović rekao je da su oni koji su porušili džamiju htjeli zatrti kontekst suživota različitih vjera. Dodao je i da je njena obnova opomena svima koji su je rušili, a podsjetio je da je u Banjoj Luci porušeno svih 16 džamija. Ezani i zvona nikada nisu smetali jedni drugima već su se nadopunjavali, rekao je Izetbegović te izrazio nadu da će Banjalučani prihvatiti obnovljenu džamiju.

11:50 Među zvanicama se nalaze i vjerski velikodostojnici. Otvorenju Ferhadije prisustvuje i vladika banjalučki Jefrem, bisku Franjo Komarica, te predsjednik Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci.

11:40 Zvanice i sve prisutne vjernike pozdravio je i dobrodošlicu zaželio muftija Banjalučki Osman ef. Kozlić. On je naglasio da je obnova i otvorenje Ferhadije vraćanje ove džamije gradu na Vrbasu. Dodao je i da je danas dan radosti muslimanima Banja Luke, građanima ovog grada, ali i svima onima koji su danas došli u ovaj grad. Radost je posebno veća, kako je rekao muftija, zbog toga što su radost iskazali i mnogi građani Banja Luke koji nisu muslimani ili vjernici uopće. Muftija se zahvalio svima koji su pomogli obnovu Ferhadije, kako stranim donatorima tako i domaćim vakifima. Posebno je naglasio radost što se među donatorima nalazi i Žarko i Branislav...

11:35 U Banja Luku su počeli stizati i prvi visoki zvaničnici među kojima je i ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini, Maureen Cormack.Među ostalim zvanicama koje se danas mogu vidjeti u gradu na Vrbasu su Jonathan Moore, šef Misije OSCE-a u BiH i Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva BiH, Željka Cvijanovića, premijerka RS-a, MIlorad Dodik, predsjednik RS-a, Mladen Ivanić, član Predsjedništva BiH...

11:15 Svečani dio programa već je počeo učenjem Kur'ana na bini koja se nalazi ispred Ferhadije. Visoke zvanice pristižu, a veći dio vjernika također je zauzeo svoja mjesta.

11:05 Svečanost otvaranja Ferhadije osigurava oko 1.000 pripadnika MUP-a RS. Za sada sve protiče bez bilo kakvih problema, a kako javljaju reporteri portala Klix.ba organizacija je na visokom nivou. Podsjetimo, prilikom polaganja kamena-temeljca za obnovu Ferhadije desio se napad na okupljene vjernike i tom prilikom stradao je Murat Badić te je povrijeđeno oko 150 osoba.

11:00 Od svog nastanka Ferhadija je više puta bila oštećena. Prvi put je sanirana 1652. godine, kada joj je popravljen minaret. Pretrpjela je i neka oštećenja tokom rata između Austro-Ugarske i Osmanskog carstva 1737. godine, za vrijeme Banjalučkog boja. Djelimično je oštećena i u dva požara u 19. stoljeću. O historijatu i značaju Ferhadije više pročitajte ovdje.

10:55 Otvaranju Ferhadije prisustvovat će i brojne delegacije i visoke zvanice iz BiH i svijeta. Na svečanosti otvaranja govore će održati premijer Turske Ahmet Davutoglu, predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, reisul-ulema Husein ef. Kavazović, predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik, bivši reisul-ulema Mustafa Cerić...

10:50 Svi koji danas žele prisustvovati otvaranju Ferhadije u Banja Luku pristižu od ranih jutarnjih sati. Prema riječima glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Banja Luka Muhedina ef. Spahića, očekuje se dolazak oko 150 autobusa, kao i određeni broj minibusa, kombija te putničkih automobila.