BiH
314

Sve spremno za otvaranje Ferhadije: Veliki broj službenika MUP-a RS-a na ulicama, vjernici pristižu

Piše: A. B.
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Od ranih jutarnjih sati u Banjoj Luci nalazi se veliki broj službenika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, ali i ostalih sigurnosnih agencija iz Bosne i Hercegovine, koji će danas obezbjeđivati ceremoniju otvaranja Ferhat-pašine džamije.

Kako je izjavila glasnogovornica MUP-a RS-a Mirna Marjanović, od petka u Banja Luku pristižu autobusi s vjernicima i gostima.

"Centar Banja Luke u jutarnjim satima već osigurava oko 1.000 policajaca MUP-a RS-a, uz podršku svih sigurnosnih struktura u BiH, EUFOR-a i helikopterskih servisa. Na ulazu u grad nalaze se kontrolni punktovi, ali se ne očekuje veće zadržavanje. MUP RS-a želi da se svi građani koji s dobrim namjerama pristižu na svečanost, kao i gosti i vjernici, osjećaju apsolutno sigurno. Od posebne važnosti je da se iz Banja Luke pošalje poruka mira, suživota i otvorenosti", kazala je Marjanović.

Autobusi koji organizovano prevoze građane na današnje otvaranje džamije Ferhadije pristižu u Banju Luku. Organizatori ovog skupa očekuju oko 10.000 građana koji će pratiti ceremoniju otvaranja Ferhat-pašine džamije, a s oko 100 autobusa organizovan je dolazak vjernika u koordinaciji s nadležnim muftijstvima, mešihatima ili medžlisima. Na bini ispred džamije Ferhadija počele su tonske probe, a bit će upriličeno i učenje Kur˙ana i ilahija.

Pripadnici policije pružaju im potrebnu podršku i pomoć, usmjeravaju njihovo kretanje i siguran prolaz do mjesta rezervisanih za parkiranje. Jake snage policije raspoređane su u blizini džamije, gdje je i zatvoren saobraćaj.

Ferhat-pašina džamija u Banjoj Luci bit će otvorena danas, na dan kad je i srušena, prije 23 godine. Na svečanom otvaranju planirano je obraćanje zvaničnika i vjerskih službenika te prigodan vjerski program. Svečanost počinje u 10:30 sati. Nakon muzičkog dijela programa, prvi će se obratiti u svojstvu domaćina Osman ef. Kozlić, muftija banjalučki, zatim Milorad Dodik, predsjednik RS-a, Ahmet Davutoglu, premijer Turske, Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Otvorenju će prisustvovati i predstavnici vlada Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije i zvaničnici iz Evrope, kao i predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović i premijer Srbije Aleksandar Vučić.