BiH
387

Osman ef. Kozlić, muftija banjalučki: Ferhadija nas opominje da se slično zlo ne bi ponovilo

Piše: A. B.
Osman ef. Kozlić (Foto: Fena)
Osman ef. Kozlić (Foto: Fena)
Osman ef. Kozlić, muftija banjalučki danas je prilikom obraćanja na otvaranju džamije u Banjoj Luci kazao kako nas Ferhadija opominje da se slično zlo ne bi ponovilo.

"Ferhadija je ponovo vraćena gradu na Vrbasu. Svi mi koji smo iz Banja Luke, danas smo domaćini našim gostima. Otvaranje džamije znači svečano otvaranje njenih vrata za sve one koji je poštuju i postaje trajno vlasništvo Islamske zajednice. Muslimani dolaze na otvorenja džamije da podijele radost s ljudima koji su izgradili džamiju, ovo su trenuci posebne radosti. Stoga je danas dan radosti Bošnjacima, muslimani u Banjoj Luci, ali i svima koji su došli dijeliti istu. Mnogi Banjalučani katolici, pravoslavci i ateisti su iskazali svoje zadovoljstvo što se Ferhadija danas otvara", izjavio je ef. Kozlić.

Efendija je dodao da je Ferhadija izgrađena dobročinstvom i plemenitošću 1579. godine, te da ju je sudbina ovih prostora zagrlila i krutošću i blagošću stapajući je u prostor.

"Sedmog maja 1993. godine je iskusila krutost, ali već nakon toga za nju su došli bolji dani, koji je krunisan današnjim. Ferhadija će uvijek biti ovdje da nas podsjeća i opominje da se slično zlo nikada ne ponovi", zaključio je Osman ef. Kozlić, muftija banjalučki.