BiH
3

Svečano otvaranje Baščaršijskog trga uz folklor i kafu iz najveće džezve na svijetu

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Baščaršijski trg će svoje novo ruho ponosno pokazati u četvrtak, 24. decembra, na svečanom otvaranju koje je najavljeno u 13:00 sati.

Centralni dio svečanosti održat će se u donjem dijelu trga gdje će biti postavljena bina sa koje će prisutne građane i zvanice pozdraviti načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić i načelnik Općine Osmangazi Mustafa Dindar, s obzirom da su ove dvije općine finansirale projekat rekonstrukcije Baščaršijskog trga, izdvojivši po 600.000 KM. U zabavnom dijelu programa, prisutne će zabavljati KUD "Baščaršija".

Svi gosti koji tog dana dođu na trg bit će počašćeni kafom, čajem, turskim čajem, kolačima, zahvaljujući kompaniji VISPAK d.o.o. Visoko, a ispred Sebilja bit će postavljena najveća džezva za kafu na svijetu iz koje će se gostima nuditi domaća kafa. U organizaciju svečanog otvaranja rekonstruisanog Baščaršijskog trga uključili su se brojni privrednici sa Baščaršije koji će, svako na svoj način, doprinijeti da ovaj dan bude poseban, jer rekonstrukcija ovog dijela Čaršije čekala se preko trideset godina.

Na trgu će tog dana, uz zid Baščaršijske džamije, biti postavljena izložba fotografija koje prikazuju Baščaršijski trg od 19. stoljeća do danas. Na fotografijama će se moći vidjeti Čaršija iz 1890. godine i vremena kada su trgovci na konjima dopremali robu kojom su trgovali, pijaca na mjestu današnjih Trgovki itd, zemljana podloga na mjestu današnjeg trga i žute klinker cigle za vrijeme austrougarske vladavine, pa sve do današnjih dana.

Rekonstrukcija Baščaršijskog trga je projekat koji je realizovan od septembra do decembra, 2015. godine, usljed dotrajalosti podzemnih instalacija, te velikih oštećenja i nefunkcionalnosti kamenih ploča na površini Trga, koje nisu mijenjane više od 30 godina. Uklonjen je kompletan površinski sloj, a potom je izvršena izmjena i sanacija podzemne infrastrukture: vodovodne, kanalizacione, plinske, telekomunikacijske i elektro instalacije. Po završetku ovih radova, Baščaršijski trg je popločan pravougaonim kamenim pločama od jablaničkog rodolita, poput onih kojima je prethodno rađena rekonstrukcija ulica Sarači i Bravadžiluk, čime je baščaršijsko jezgro dobilo jedinstven vanjski izgled.

Postojeća javna rasvjeta je sanirana, postavljeno je 16 novih visokoefikasnih LED svjetiljki, vraćen stub prve električne javne rasvjete u Sarajevu iz 1895. godine, ugrađene dvije kamene klupe i ponovo postavljen javni gradski sat. Projekat vrijedan oko 1,2 miliona konvertibilnih maraka, finansirali su u jednakim omjerima Općina Stari Grad Sarajevo i njena pobratimska Općina Osmangazi (Bursa) iz Republike Turske. Implementator projekta bila je Turska uprava za međunarodni razvoj i saradnju (TIKA).