BiH
1.2k

Uz sevdalinke, kafu i rahatlokum otvoren obnovljeni Baščaršijski trg

Piše: L. Č.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Građani i gosti Sarajeva sa radošću su obilježili svečano otvorenje rekonstruisanog Baščaršijskog trga.

U okviru centralne manifestacije goste je zabavljao KUD Baščaršija, izvodivši sevdalinke, a svi gosti počašćeni su kafom iz najveće džezve na svijetu, čajem, turskim čajem i kolačima.

Uz zid Baščaršijske džamije je postavljena izložba fotografija koje prikazuju Baščaršijski trg od 19. stoljeća do danas. Na fotografijama se može vidjeti Čaršija iz 1890. godine i vremena kada su trgovci na konjima dopremali robu kojom su trgovali, pijaca na mjestu današnjih Trgovki, zemljana podloga na mjestu današnjeg trga i žute klinker cigle za vrijeme austrougarske vladavine, pa sve do današnjih dana.

Na rekonstrukciju Baščaršije se čekalo više od 30 godina

Rekonstrukcija Baščaršijskog trga je projekt koji je realizovan od septembra do decembra ove godine, usljed dotrajalosti podzemnih instalacija, te velikih oštećenja i nefunkcionalnosti kamenih ploča na površini Trga koje nisu mijenjane više od 30 godina.

U organizaciju svečanog otvaranja rekonstruisanog Baščaršijskog trga uključili su se brojni privrednici sa Baščaršije koji će, svako na svoj način, doprinijeti da ovaj dan bude poseban, jer rekonstrukcija ovog dijela Čaršije čekala se više od trideset godina.

Uklonjen je kompletan površinski sloj, a potom je izvršena izmjena i sanacija podzemne infrastrukture - vodovodne, kanalizacione, plinske, telekomunikacijske i elektroinstalacije.

Jedinstven vanjski izgled

Po završetku ovih radova, Baščaršijski trg je popločan pravougaonim kamenim pločama od jablaničkog rodolita, poput onih kojima je prethodno rađena rekonstrukcija ulica Sarači i Bravadžiluk, čime je baščaršijsko jezgro dobilo jedinstven vanjski izgled.

Postojeća javna rasvjeta je sanirana, postavljeno je 16 novih visokoefikasnih LED svjetiljki, vraćen stub prve električne javne rasvjete u Sarajevu iz 1895. godine, ugrađene dvije kamene klupe i ponovo postavljen javni gradski sat.

Projekat rekonstrukcije Baščaršijskog trga, vrijedan oko 1,2 miliona konvertibilnih maraka, finansirali su u jednakim omjerima Općina Stari Grad Sarajevo i njena pobratimska Općina Osmangazi (Bursa) iz Republike Turske. Implementator projekta bila je Turska uprava za međunarodni razvoj i saradnju (TIKA).