BiH
1

Baščaršijski trg u novom ruhu otvara se 24. decembra

Piše: M. N.
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Rekonstrukcija Baščaršijskog trga, najveći investicioni projekat Općine Stari Grad u ovoj godini, u završnoj je fazi. Pri kraju je postavljanje kamenih ploča, tj. popločavanje trga, čemu je prethodila sanacija i izmjena kompletne podzemne infrastrukture.

Zamijenjene su vodovodne, kanalizacione, plinske i elektro instalacije, te instalacije BH Telecoma.

"Preostalo je još popločavanje svega 40-ak metara kvadratnih od ukupne površine trga, a to je dio uz ulicu Mula Mustafe Bašeskije", rekao nam je Mirsad Hodžić iz firme Coning d.o.o. Sarajevo, koja vrši nadzor nad izvedenim radovima.

Kako je pojasnio, za utorak je planirana demontaža stepenica oko Sebilja, te ugradnja novih koje su prethodno izrađene u radionici.

"U srijedu je predviđena ugradnja javnog gradskog sata u gornjem dijelu trga. Sat je četverostrani, visine četiri metra. Naredne sedmice vršit će se zamjena postojećih reflektora", dodao je Hodžić.

Predviđeno je i postavljanje dvije kamene klupe i to u gornjem dijelu, uz ulicu Mula Mustafe Bašeskije. Klupe su već isporučene na Trg i uskoro će početi njihovo postavljanje. Osim toga, jedna drvena okrugla klupa bit će postavljena oko jablana na Trgu.

Svečano otvorenje Baščaršijskog trga najavljeno je u četvrtak, 24. decembra, a prisustvovat će mu delegacije Grada Bursa i Općine Osmangazi iz Republike Turske koja je sufinansirala radove.

Rekonstrukcija Baščaršijskog trga počela je 2. septembra ove godine, a radove u vrijednosti 1,2 miliona KM finansirali su, u jednakim omjerima, Općina Osmangazi i Općina Stari Grad Sarajevo. Implementator projekta je TIKA, a izvođač radova firma Neimari d.o.o.

Srce Starog grada Sarajeva obnovom će dobiti osvježeni ambijent dijamanta osmanske ostavštine u Bosni i Hercegovini. Također, Baščaršijski trg bit će zaštićen i spreman za višedecenijsko korištenje.

Baščaršija je doživjela svoj ekonomski procvat u 16. vijeku, dok je Sebilj kao najveći ukras trga izgrađen 1754. godine. Nakon 98 godina Sebilj biva uništen u požaru, a 1891. austrougarske vlasti obnavljaju poznatu česmu koja i danas predstavlja simbol Sarajeva.