{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Obnova Baščaršijskog trga u punom zamahu, kraj radova u decembru

12.9.2015. u 14:23
122
90
Obnova Baščaršijskog trga u punom zamahu, kraj radova u decembru
122
Drugog septembra počela je rekonstrukcija najznamenitijeg sarajevskog trga, a radovi druge sedmice izvođenja u punom su zamahu.
Veliki projekt obnove Baščaršijskog trga vrijedi 1.200.000 KM, a finansijeri su Općina Stari Grad i Općina Osman Gazi iz Burse uz pomoć Turske uprave za međunarodni razvoj i saradnju (TIKA).

Radi se o prvoj većoj rekonstrukciji ovog dijela grada u posljednjih 30 godina. Naime, dojučerašnji izgled Baščaršijski trg je dobio davne 1982. godine.

Trenutno se radi na uklanjanju kamenih ploča na trasi gdje će početi izmjena kanalizacionih cijevi, a cjelokupni radovi ne bi trebali trajati duže od 90 dana, što znači da bi Baščaršijski trg u novom ruhu trebali vidjeti početkom mjeseca decembra.

Rekonstrukciju Baščaršijskog trga izvodi firma "Neimari" d.o.o, a TIKA će o svom trošku obnoviti rasvjetu koja bi trebala biti bolja i jača. Uz Trg, bit će popločana i sporedna ulice Abadžiluk, a koja će onda činiti cjelinu sa ulicama Veliki ćurčiluk, Kujundžiluk, Abadžiluk, Sarači i Bravadžiluk.

Nakon rekonstrukcije Trga, naredne godine na red dolazi nadogradnja danas izuzetno slabe rasvjete u ulici Sarači.

Baščaršija je historijsko srce glavnog grada BiH i baštini kulturu, tradiciju, historiju zemlje i naroda, u kojoj su smješteni vjerski i kulturni objekti, džamije, crkve, avlije, sahat-kula, sebilj, Morića-han, Bezistan, zanati bravadžiluk, kazandžiluk i drugi.

Brojni kulturni događaji privlače hiljade turista iz svijeta pa je obnova Baščaršije samim tim značajnija.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: