Caritas
0

Sve više socijalno ugroženih, a sve manje donacija

FENA
Franjo Komarica (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Franjo Komarica (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predsjednik Caritasa Biskupske konferencije BiH i biskup banjalučki Franjo Komarica uputio je poruku u povodu sedmice Caritasa svim katolicima BiH u kojoj se ukazuje na potrebu solidarnosti i pomoći među ljudima, budući da je broj onih kojima je ona potrebna sve veći.

I župni, biskupijski i Caritas Biskupske konferencije moraju se, kaže, još više angažirati svojim ustrajnim, nenadomjestivim i sustavnim radom.

"Caritas, kao organizirano djelovanje naših crkvenih zajednica, mora ispuniti tu svoju zadaću u senzibiliranju i izgrađivanju savjesti svih naših vjernika katolika. Ova zemlja ima pravo na normalan život svih svojih građana, pomozimo da se to i ostvari", poruka je predsjednika Caritasa Biskupske konferencije BiH.

Direktor Caritasa Banjalučke biskupije Miljenko Aničić potvrdio je na zajedničkoj pres-konferenciji u Banjoj Luci da je u porastu broj onih kojima je potrebna pomoć, i to u osnovnim životnim namirnicama i ogrjevu, što ga, kaže, podsjeća na ratno vrijeme.

"Istovremeno, sve je manje donatora", ponovo je upozorio Aničić i naglasio da je u takvoj stituaciji oko 40 posto više onih kojima je potrebna pomoć.

U budžetu RS-a, kazao je, smanjen je nivo sredstava pomoći za rad Caritasa za 30 posto u ovoj godini, a u narednoj će taj iznos biti svega 50.00 KM.

"To je potpuno suprotno situaciji na terenu, gdje je sve više gladnih", ističe Aničić i naglašava da humanitarne organizacije, nažalost, nisu izdvojene iz plaćanja PDV-a za namirnice koje nabavljaju kao pomoć socijalnim kategorijama.

Stoga, ističe da ne zna koliko će te humanitarne organizacije izdržati u takvoj situaciji.

"Znamo da je svima kriza, ali ima onih kojima je i još teže", ukazao je Aničić i naglasio da sve ovo utiče i na povratak na prostor Banjalučke biskupije.

Banjalučki Caritas za svoje korisnike vodi projekte kućne njege, pomoći u kući, program "Krov nad glavom", kao pomoć u obnovi stambenih objekata, zatim pučku kuhinju, Dom za starije osobe, koji treba i proširiti, Internat za školsku djecu u Prijedoru, Caritasov Centar za život i obitelj, Zemljoradničku zadrugu "Livač", postrojenje bioplina...

Još neki projekti su na čekanju, jer sredstava nema dovoljno.