{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sve više socijalno ugroženih, a sve manje donacija

F
14.12.2012. u 11:48
0
2
Sve više socijalno ugroženih, a sve manje donacija
0
Sve više socijalno ugroženih, a sve manje donacija
Franjo Komarica (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predsjednik Caritasa Biskupske konferencije BiH i biskup banjalučki Franjo Komarica uputio je poruku u povodu sedmice Caritasa svim katolicima BiH u kojoj se ukazuje na potrebu solidarnosti i pomoći među ljudima, budući da je broj onih kojima je ona potrebna sve veći.
I župni, biskupijski i Caritas Biskupske konferencije moraju se, kaže, još više angažirati svojim ustrajnim, nenadomjestivim i sustavnim radom.

"Caritas, kao organizirano djelovanje naših crkvenih zajednica, mora ispuniti tu svoju zadaću u senzibiliranju i izgrađivanju savjesti svih naših vjernika katolika. Ova zemlja ima pravo na normalan život svih svojih građana, pomozimo da se to i ostvari", poruka je predsjednika Caritasa Biskupske konferencije BiH.

Direktor Caritasa Banjalučke biskupije Miljenko Aničić potvrdio je na zajedničkoj pres-konferenciji u Banjoj Luci da je u porastu broj onih kojima je potrebna pomoć, i to u osnovnim životnim namirnicama i ogrjevu, što ga, kaže, podsjeća na ratno vrijeme.

"Istovremeno, sve je manje donatora", ponovo je upozorio Aničić i naglasio da je u takvoj stituaciji oko 40 posto više onih kojima je potrebna pomoć.

U budžetu RS-a, kazao je, smanjen je nivo sredstava pomoći za rad Caritasa za 30 posto u ovoj godini, a u narednoj će taj iznos biti svega 50.00 KM.

"To je potpuno suprotno situaciji na terenu, gdje je sve više gladnih", ističe Aničić i naglašava da humanitarne organizacije, nažalost, nisu izdvojene iz plaćanja PDV-a za namirnice koje nabavljaju kao pomoć socijalnim kategorijama.

Stoga, ističe da ne zna koliko će te humanitarne organizacije izdržati u takvoj situaciji.

"Znamo da je svima kriza, ali ima onih kojima je i još teže", ukazao je Aničić i naglasio da sve ovo utiče i na povratak na prostor Banjalučke biskupije.

Banjalučki Caritas za svoje korisnike vodi projekte kućne njege, pomoći u kući, program "Krov nad glavom", kao pomoć u obnovi stambenih objekata, zatim pučku kuhinju, Dom za starije osobe, koji treba i proširiti, Internat za školsku djecu u Prijedoru, Caritasov Centar za život i obitelj, Zemljoradničku zadrugu "Livač", postrojenje bioplina...

Još neki projekti su na čekanju, jer sredstava nema dovoljno.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: