Teška situacija u javnim kuhinjama
90

Hoće li 3.000 Sarajlija i Bišćana ostati bez jedinog obroka?

Piše: M. Beker
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Iako imaju zalihe hrane za naredna dva mjeseca, rad narodne kuhinje Imaret u Bihaću je doveden u pitanje. Dugovanja za hljeb, električnu energiju, plin i kiriju za iznajmljivanje prostorija iznose 10.000 maraka. A, novca nema.

"U hladnjači imamo 10 tona mesa, ali nemamo novca da platimo električnu energiju. Očekujemo porast broja korisnika, jer su nam se već počeli javljati ljudi mimo ovih 300 korisnika koje imamo u Bihaću i Cazinu. Situacija je izuzetno teška", rekao je za Klix.ba Alen Prošić iz Imareta.

Vlasti u USK nemaju mnogo razumijevanja. Općina Cazin je donirala 5.000 maraka, dok Bihać treću godinu zaredom nije uplatio nijednu marku. No, kako je Prošić rekao, dobili su obećanje od novog načelnika da će se situacija promijeniti.

Gore nego nakon rata

Situacija nije bolja ni na području Kantona Sarajevo. Hrane ima dovoljno za oko 2.500 korisnika koji se prehranjuju u javnim kuhinjama Crvenog krsta Kantona Sarajevo. No, i oni imaju iste probleme kao i narodna kuhinja Imaret u USK.

"Posljednja tri mjeseca nisu uplaćena sredstva za troškove poput goriva, struje, vode i plina. Isrcpili smo sve rezerve. Od rata do sada nikada nije bila gora situacija. U ponedjeljak imamo sastanak s novim ministrom Muamerom Bandićem i ako nam ne pomogne prijeti opasnost da će doći do obustave rada kuhinja", rekao je za Klix.ba Fikret Žunić, generalni sekretar Crvenog krsta KS. Dodao je kako ne vidi rješenje te da nemaju više od koga uzeti novčane pozajmice, jer su i te resurse iscrpili.

Nema novca za nove punktove

U Imaretu u Tuzlanskom kantonu dnevno se pravi 3.400 obroka koji se dijele na 15 punktova. Onima koji ne mogu doći zbog bolesti i iznemoglosti obroke nose volonteri na kućna vrata.

"Ovo je bila teška godina. Smanjen je priliv donacija, općine kasne s uplatama, a nemamo sredstava. Također, nekoliko mjesnih zajednica je uputilo zahtjev za otvaranje novih punktova, ali mi nismo u mogućnosti to uraditi jer nemamo novca", rekao je za Klix.ba Adil efendija Pezerović i uputio poziv svim dobrim ljudima da pomognu onoliko koliko su u mogućnosti.

Hljeb i mlijeko za 75 porodica u Bileći

Crveni krst na području Republike Srpske ima svoje punktove na četiri područja: Banja Luka, Bijeljina, Bileća i Vlasenica.

U Banjoj Luci se priprema oko 410 obroka dnevno, ali kako nam je rečeno u Crvenom krstu Republike Srpske, postoji tendencija rasta korisnika.

"Uprava grada finansira kuhinje, a mi pružamo logistiku u vidu vozila i ljudstva. Ponekad bude i donacija koje dobro dođu, ali to su domaći donatori, stranih nemamo", rečeno je za Klix.ba u CK RS.

U Bijeljini se priprema oko 200 obroka, u Vlasenici dva obroka dnevno za 50 osoba, dok u Bileći dijele hljeb i mlijeko za 75 porodica svaki dan.

Prema podacima javnih kuhinja, broj onih koji potraže topli obrok na ovim mjestima uvijek raste zimi. Očekuju da će tako biti i ove godine.

Ukoliko ste u mogućnosti, donirajte hranu javnim kuhinjama i pomozite onima koji, za razliku od većine ljudi, jedu samo jednom dnevno.