Ljetni zenički hit
0

Sve više mladića se ženi djevojkama iz dijaspore

Piše: E. B.
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Ovogodišnja sezona godišnjih odmora donijela je u Zenicu i novi trend. Sve je više zeničkih mladića koji se žene sa djevojkama iz dijaspore i trajno odlaze iz rodnog grada.

Poznato je da u Zenici ima više žena nego muškaraca, ali će se ta razlika vjerovatno još više povećavati. Ovog ljeta se veliki broj mladića upoznao i oženio sa gošćama i namjernicama iz dijaspore.

Ovo samo na prvi pogled predstavlja iznenađenje, ali ako se zna činjenica da već niz godina takozvana "bijela kuga" zaobilazi općinu Zenica realnost je da su zenički momci postali "ženidbeni hit" u dijaspori.

Podaci kazuju da je na području općine Zenica proteklih pet godina prosječno upisano oko 3.300 novorođenih beba, dok je broj preminulih građana oko 1.300 godišnje. Sa druge strane i broj nezaposlenih osoba u Zenici je izuzetno veliki, tako da se ženidbene ponude evropskih udavača i ne odbijaju baš često.

Novopečene mladoženje se često ravnaju i po onoj staroj gradskoj mudrosti da je "bolje tri dana u Makarskoj, nego jedan u željezari", pa nakon kraćeg upoznavanja i zajedničkog odmora često se odluče na ženidbu po kratkom postupku. Nakon toga slijedi i brzi odlazak u Hrvatsku, Sloveniju, Austriju ili dalju dijasporu.

Bilo kako bilo, ovog ljeta poženili su se mnogi Zeničani i otišli van BiH. A da li su zenički momci ovog ljeta zaista evropski hit ili samo modni trend i provodadžijska reklama, ostaje nam da vidimo.