Primitivni postupci
325

Sve tuče SDA-ovih funkcionera: Sukobe rješavali šakama, flašama i hvatanjem za vratove

Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
U ovom mandatu izbilo je najmanje pet tuča između funkcionera Stranke demokratske akcije (SDA). Praksa je pokazala da političari iz ove političke stranke u nedostatku riječi prisežu hvatanju za vrat svojih stranačkih kolega ili pak gađanju flašama.

Psiholozi su davno upozorili kako je jedna od osobina nasilja to da je ovakav vid pokušaja rješavanja problema obično neophodan u uvjetima primitivnog života. S obzirom na to da se primitivan život veže za nerazvijenost čovjekove potrebe za odgojem s pravom se postavlja pitanje u kakvom to društvu živimo ako najviši državni funkcioneri probleme rješavaju šakama, a ne razgovorom.

Bosanskohercegovačka javnost u ovom mandatu svjedočila je brojnim primjerima fizičkih napada političara na druge političare, ali i pozivima da se sukobi mišljenja riješe fizičkim sukobom. Jedan od posljednjih primjera takvog pristupa priuštio nam je ministar unutrašnjih poslova RS-a Dragan Lukač koji je pozvao zastupnika SNS-a Adama Šukala na fizički obračun.

"Smirite ga, da ga ja ne ne bih smirivao. Ako ga ja budem smirivao neće mu biti dobro, pa kad god. Momčino, hoćemo odmah? Ja nikad u životu nisam odbio izazov", rekao je Lukač obraćajući se Šukalu.

Lukač nije jedini domaći političar koji promoviše nasilne metode rješavanja sukoba mišljenja. U martu ove godine vijećnik A-SDA u Gradskom vijeću Grada Zenica Mensud Keleštura gađao je gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića fasciklom s materijalima.

U fizičkim obračunima definitivno prednjače funkcioneri Stranke demokratske akcije (SDA) koji su samo u ovom mandatu imali šest tuča. Riječ je samo o tučama za koje javnost zna.

Bego Gutić gađao flašom Hazima Rančića

Predsjednik Povjereništva Gradskog odbora Stranke demokratske akcije (SDA) u Tuzli Hazim Rančić potvrdio nam je danas da je podnio ostavku na ovu funkciju, ali o razlozima odluke nije želio govoriti.

Bego Gutić (Foto: Klix.ba)
Bego Gutić (Foto: Klix.ba)

Kako saznajemo, razlog Rančićeve ostavke je njegov sukob s bivšim prmijerom Tuzlanskog kantona (TK) Begom Gutićem za vrijeme sjednice komisije za utvrđivanje listi u ovom kantonu za predstojeće izbore, a koja je nedavno održana u prostorijama Kantonalnog odbora SDA u Tuzli.

Naime, za vrijeme sjednice na kojoj se raspravljalo o listama SDA u TK, vidno nezadovoljan Gutić je Rančića gađao flašom. S obzirom da nadležni organi stranke nisu reagovali u ovom slučaju, što je Rančić očekivao, predsjednik Povjereništva tuzlanske SDA odlučio je podnijeti ostavku.

Asim Sarajlić uhvatio za vrat Sadika Ahmetovića

U junu 2015. godine nakon okončanja sjednice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, došlo je do fizičkog sukoba u Klubu SDA u najvišem državnom organu zakonodavne vlasti.

Ahmetović, Osmanović i Sarajlić
Ahmetović, Osmanović i Sarajlić

Bivši član SDA i zastupnik u PSBiH Sadik Ahmetović tada je potvrdio da je u prostorijama Kluba SDA na njega nasrnuo tadašnji šef Kluba SDA i potpredsjednik SDA Asim Sarajlić i to u jeku rasprave o načinu glasanja na sjednici.

""Kada sam spomenuo Bakira Izetbegovića i još neka imena, Asim Sarajlić je skočio, prišao mi i uhvatio me za vrat. Rekao mi je da ne pominjem predsjednika Izetbegovića. Ja sam mu rekao da me pusti, a reagovao je i Šemsudin Mehmedović", kaže Ahmetović.

Ubrzo nakon ovog incidenta za šefa Kluba zastupnika SDA u PSBiH izabran je Amir Fazlić, a Sadik Ahmetović odlučio je da napusti SDA i sa Senadom Šepićem i Salkom Sokolovićem osnuje Klub Nezavisnog bloka u Zastupničkom domu PSBiH.

Adila Osmanovića izbacili iz Islamskog centra u Srebrenici

Prva sjednica Povjereništva Stranke demokratske akcije (SDA) za Srebrenicu koja je trebala biti održana krajem januara 2017. godine prekinuta je nakon što je grupa ljudi nasilno ušla u prostorije Medžlisa Islamske zajednice Srebrenica.

Članovi SDA koji su prekinuli sjednicu bunile protiv odluke Predsjedništva SDA o uvođenju Povjereništva SDA za Srebrenicu nakon čega su verbalno napali Adila Osmanovića te su ga bukvalno izbacili iz Islamskog centra, gdje je sastanak trebao biti održan.

Zamjenik predsjednika SDA Adil Osmanović u nekoliko je navrata isticao kako nije zadovoljan reakcijom političke stranke nakon fizičkog napada.

U Sanskom Mostu pretučan SDA-ov parlamentarac Asim Kamber

Federalni zastupnik, član Predsjedništva SDA i predsjednik Općinskog odbora SDA Sanski Most Asim Kamber pretučen je 22. aprila u ovom gradu. Policijski organi tada su saopćili kako je napadač prvo verbalno, a zatim i fizički nasrnuo na SDA-ovog funkcionera, udarajući ga nekoliko puta zatvorenim šakama i nogama u predjelu lica, glave i grudnog koša.

Asim Kamber
Asim Kamber

Kamber je nakon napada medijima kazao da su, proteklih dana i mjeseci, izabrani zvaničnici i vijećnici SDA u Općinskom vijeću Sanski Most suočeni s konstantnim pritiskom, fizičkim prijetnjama i ucjenama kojima se, kako je rekao, žele ostvariti lični ciljevi zainteresiranih pojedinaca.

"Jedan broj vijećnika SDA bio je izložen kućnim posjetama i susretima tokom kojih se prijetilo i članovima njihovih porodica. Nedavno je grubo napadnut i mlađi aktivista SDA koji se javno i otvoreno suprotstavljao politici ucjena i prijetnji. I sam sam kao predsjednik Općinske organizacije suočen sa prijetnjama i optužbama kojima se žele iznuditi nezakonite odluke. Nažalost, protekli vikend se desio ničim izazvan fizički napad meni nepoznate osobe koja je bez ikakvog upozorenja podmuklo i grubo nasrnula na mene", kazao je Kamber.

Longeta na ruci i zamotani nosevi vijećnika SDA u Livnu

Članovi Općinskoga odbora SDA u Livnu potukli su se na sjednici održanoj krajem januara ove godine. Zbog nanošenja teških tjelesnih povreda na ovoj sjednici jedna osoba je uhapšena.

Jarebica s longetom (Foto: Livno novine)
Jarebica s longetom (Foto: Livno novine)

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona 10 potvrđeno je da je prvo došlo do verbalnoga, a kasnije i do fizičkoga sukoba u prostorijama Preporoda u Livnu.

"Osoba rođena 1958. godine sukobila se s osobom rođenom 1961. godine, nakon čega se umiješala i jedna osoba rođena 1971. godine, koja je nanijela teže tjelesne povrede jednom od sudionika tuče. Jedna osoba potom je uhapšena i zadržana u prostorijama Policijske uprave Livno", saopćeno je iz MUP-a Kantona 10.

Lokalni mediji su prenijeli da je dan nakon tuče u prostorijama SDA održana sjednica Općinskog vijeća Livno te da je vijećnica iz SDA Ajiša Jarebica došla na sjednicu s longetom na lijevoj ruci, a vijećnik SDA Esad Bajrektarević sa zamotanim nosem.

Zamalo tuča na Kongresu SDA

U Olimpijskoj dvorani Zetra, gdje se 2015. godine održava 6. Kongres SDA, došlo je do incidenta među delegatima. U iščekivanju objave zvaničnih rezultata za zamjenika predsjednika SDA i potpredsjednike, za govornicu je izašla ženska osoba koja je kazala da glasanje ne protiče u najboljem redu i da su pojedini delegati na glasačke listiće dopisivali imena osoba koje nisu na spisku.

Kolege smiruju Kukića
Kolege smiruju Kukića

Incident je izazvao Mirsad Kukić, koji je izabran za potpredsjednika SDA. On je optužio Birački odbor da ga pokušavaju na nepravedan način "izbaciti iz utrke" dopisujući imena. Strah od neregularnosti bio je prisutan kod još nekih kandidata. Svi kandidati imali su pravo na posmatrače koje su sami određivali.

Međutim, problem je nastao jer je više osoba brojalo glasove pa posmatrači nisu imali priliku pratiti regularnost. Navodno su pojedini članovi Biračkog odbora dopisivali imena, ili su čitali potpuno druga imena iako su na listiću bili zaokruženi drugi kandidati.