BiH
948

Sve spremno za SFF: Fantastičan pogled iz zraka na glavne festivalske lokacije

Piše: I. P. i L. Č.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Sutra počinje 21. izdanje najveće filmske smotre u regionu, a teren na kojem će Sarajevo Film Festival poprimiti svoj sjaj gotovo je u potpunosti pripremljen.

Sarajevo polako dobija svečani izgled i atmosferu koji ga prate iz godine u godinu, a koji ljeto u gradu na Miljacki čine mamcem za ljubitelje dobrog filma i svih pratećih dešavanja koje će august 2015. učiniti posebnim.

Ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu postavljen je Festivalski trg. Radovi na jednom od simbola SFF-a počeli su krajem jula, a njime kao i crvenim tepihom šetat će zvijezde regionalne i svjetske filmske scene koje će svaki dan festivala pratiti nekoliko hiljada posjetilaca.

Ovogodišnji Sarajevo Film Festival ugostit će 100.000 znatiželjnika i zaljubljenika u Sedmu umjetnost, a njegovu veličinu pokazuje i podatak da će višednevni nezaboravni događaj pratiti 2.000 akreditovanih novinara i sradnika.

Glavne festivalske lokacije, ekipa portala Klix.ba je snimila dronom iz zraka, pogledajte video:

Fokus Festivala bit će 259 filmova iz čak 57 zemalja svijeta, a osigurat će se i prisustvo istaknutih filmskih autora, glumaca i producenata.

Festival će svojim prisustvom uveličati režiseri Brilliant Mendoza sa Filipina i Atom Egoyan iz Kanade koji će dobiti počasno Srce Sarajeva. Također, veliki glumac Benicio del Toro u Sarajevu će promovisati film čija je radnja smještena u BiH.

Već po drugi put glavni grad Bosne i Hercegovine posjetit će režiser Michael Franco, a pored njega SFF će uveličati Jesuthasan Antonythasan i Kalieaswari Srinivasan, kao i režiseri László Nemes, Dalibor Matanić, Deniz Gamze Ergüven, Danis Tanović i Jasmila Žbanić.

Početak SFF-a najavljen je za 14. august i trajat će do 22. augusta, a filmovi će se takmičiti u okviru 18 programa.