Kultura
275

Danas počinje SFF: Sarajevo otvara svoja vrata posjetiteljima iz čitavog svijeta

Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Danas počinje Sarajevo Film Festival, najveća filmska smotra u regiji i jugoistočnoj Evropi, a glavni grad Bosne i Hercegovine će sljedećih devet dana biti središte.

Ovogodišnji SFF donosi 259 filmova iz čak 57 zemalja svijeta, a filmovi će se takmičiti u okviru 18 programa.

Specijalni gost Festivala je veliki glumac Benicio del Toro, koji u Sarajevo dolazi kako bi promovisao svom novi film "A perfect day" u kojem glumi uz bh. glumca Feđu Štukana, gdje će mu biti uručeno i priznanje Počasno Srce Sarajeva.

Osim njega, Festival će posjetiti režiseri Brilliant Mendoza sa Filipina i Atom Egoyan iz Kanade koji će dobiti počasno Srce Sarajeva. Već drugi put glavni grad Bosne i Hercegovine posjetit će režiser Michael Franco, Jesuthasan Antonythasan i Kalieaswari Srinivasan, kao i režiseri László Nemes, Dalibor Matanić, Deniz Gamze Ergüven, Danis Tanović i Jasmila Žbanić.

Domaćin svečane ceremonije otvaranja Festivala će biti bh. glumac Feđa Štukan.

Koliko je Sarajevo interesantno posjetiteljima i turistima iz zemalja regije, Evrope i svijeta, govori i činjenica da je, sudeći prema podacima sa najpoznatije stranice za rezervaciju smještaja Booking.com, broj smještajnih kapaciteta u Sarajevu, koje imaju u svojoj ponudi, u proteklih godinu dana ostvario porast od 100 posto.

Tako je, primjerice, u augustu prošle godine u Sarajevu bilo ukupno 205 smještajnih objekata, dok ih je u istom mjesecu ove godine u Sarajevu prijavljeno ukupno 407.

Prošle godine je na dan otvaranja Sarajevo Film Festivala bilo rezervisano 80 posto smještajnih kapaciteta u Sarajevu, dok je ove godine, šest dana prije početka festivala, već bilo rezervisano 71 posto smještajnih jedinica.

SFF