BiH
0

Sve spremno za glasanje u BiH, izbori kreću u subotu

FENA
Hrvatska diplomatsko-konzularna mreža u Bosni i Hercegovini provela je sve potrebne pripreme za provedbu izbora za novi saziv Hrvatskog sabora, za što će se u BiH moći glasovati na trideset biračkih mjesta, potvrdila je u petak Hini Marijana Mikulić, ministrica-savjetnica u hrvatskom veleposlanstvu u Sarajevu i koodinatorica izbora za područje BiH.

"Sve pripreme su obavljene, glasački su listići dopremljeni i oni će biti na biračkim mjestima na vrijeme", kazala je Mikulić.

Glasanje na području BiH, gdje će se odlučivati o tri zastupnika iz XI. izborne jedinice, provodit će se 3. i 4. decembra, a glasačka mjesta će i u subotu i u nedjelju biti otvorena od 7 do 19 sati.

U BiH je registrirano 264 hiljade hrvatskih državljana s biračkim pravom, a oni će ove godine moći glasovati u gradovima u kojima su sjedišta hrvatskih konzulata.

Odlukom državne izborne komisije u Sarajevu će biti otvoreno dvanaest biračkih mjesta, koja će biti smještena u osnovnoj školi "Isaka Samokovlije" i tamo će glasati birači s područja srednje i istočne Bosne.

U Banjoj Luci će u generalnom konzulatu biti otvorena dva glasačka mjesta za birače s područja sjeverne i sjeverozapadne Bosne.

U Mostaru će birači s područja Hercegovine moći glasovati na jedanaest biračkih mjesta u Osnovnoj školi "Ilije Jakovljevića".

U Tuzli je pak predviđeno pet biračkih mjesta za glasače iz općina sjeveroistočne Bosne.

Na izborima za Hrvatski sabor provedenim prije četiri godine, kao i na posljednjim predsjedničkim izborima, u BiH su bila 124 glasačka mjesta pa se ovoga puta očekuju znatno veće gužve na biralištima. Najavljeni su i organizirani dolasci birača.

Tim za koordinaciju izbora na području BiH objavljivat će informacije o izlasku birača, dok će rezultate glasanja s birališta na području te zemlje davati isključivo Državna izborna komisija.

Za tri saborska mandata iz dijaspore ove će se godine natjecati kandidati s petnaest prijavljenih listi, među njima nema kandidata Kukuriku koalicije.