U BiH otvoreno 30 biračkih mjesta
0

I Dragan Čović glasao za Hrvatski sabor

Sarajevo-x.com
S biračkog mjesta u Sarajevu (Foto: Almir Panjeta/Sarajevo-x.com)
Lider HDZ-a BiH Dragan Čović u subotu je u Mostaru, na jednom od 11 biračkih mjesta u tom gradu, glasao na izborima za Hrvatski sabor.

Birališta u inostranstvu na izborima za sedmi saziv Hrvatskog sabora otvorena su u subotu ujutro u diplomatskim misijama i konzularnim uredima RH, a glasanje traje 3. i 4. decembra od 7 do 19 sati. Hrvatski državljani bez prebivališta u Hrvatskoj biraju tri zastupnika u Hrvatskom saboru.

Na izborima u inostranstvu glasat će se u 52 države na 124 biračka mjesta, najviše od toga u BiH (30), a slijede Njemačka (19), Australija i Srbija (6), te SAD (4), dok će u ostalim državama biti od jednog do tri biračka mjesta.

Na području Bosne i Hercegovine otvoreno je trideset glasačkih mjesta i to u gradovima u kojima su sjedišta hrvatskih konzularnih predstavništava u BiH. Prema dostupnim podacima, pravo glasa u BiH ima oko 264 hiljade hrvatskih državljana. Dvanaest biračkih mjesta otvoreno je u Sarajevu gdje glasaju birači iz općina srednje i istočne Bosne.

U Mostaru je otvoreno jedanaest biračkih mjesta za glasače s područja Hercegovine, u Banjoj Luci dva za glasače s područja sjeverozapadne Bosne dok je u Tuzli, gdje mogu glasati birači iz općina sjeveroistočnog dijela Bosne, otvoreno pet glasačkih mjesta.