{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sve spremno za eventualnu evakuaciju građana BiH iz Sirije

S
10.8.2012. u 18:03
36
17
Sve spremno za eventualnu evakuaciju građana BiH iz Sirije
36
Sve spremno za eventualnu evakuaciju građana BiH iz Sirije
Odluke koje je danas, na prijedlog Ministarstva vanjskih poslova donijelo Vijeće ministara BiH predstavljaju dio pripremne faze za eventualnu evakuaciju državljana BiH iz Sirije, izjavio je načelnik Kancelarije za odnose sa javnošću MVP-a BiH Nebojša Regoje.
"U tom smislu je donesena Odluka o oslobađanju plaćanja taksi za državljane BiH za putne dokumente i viza za državljanje Sirijske Arapske Republike“, rekao je Regoje za Srnu.

On je pojasnio da se druga odluka Vijeća ministara BiH odnosi na stvaranja određenih materijalnih troškova i tiče se transporta i stvaranja određene humanitrne pomoći u hrani ili troškova smještaja, ukoliko se za nečim takvim ukaže potreba.

"Za efikasnu realizaciju i operacionalizaciju tih mjera bilo je neophodno ovlastiti ministra inostranih poslova Zlatka Lagumdžiju da vrši potpisivnje određenih odgovarajućih ugovora kako bi se provela eventualna evakuacija“, naglasio je Regoje.

Načelnik Kancelarije za odnose s javnošću MVP–a rekao je i da je Ministarstvo u okviru svojih aktivnosti provelo niz mjera poput intenziviranja diplomatskih kontakata sa zemljama regiona Libanom, Turskom, Jordanom, te sa zemljama susjedima Hrvatskom i Srbijom s ciljem obezbjeđivanja što tačnijih podataka šta se dešava u ugoženom regionu.

"Takođe se radilo i na eventualnom koordinisanju mjera na zajedničkom izmještanju državljana naših zemlja iz ugroženog regiona“, dodao je Regoje.

Prema njegovim riječima, radilo se i na uspostavljanju veza sa međunarodnim organizacijama aktivnim u regionu da bi se eventualno pružila odgovarajuća pomoć državljanima BiH, poput IOM-a, UNHCR-a i Međunarodnog komiteta Crvenog krsta.

"Uspostavili smo i kontakte sa državljanima BiH, ali i sa udruženjima državljana iz BiH, prije svega u Turskoj. Kompletirano je i popunjavanje kompletnog tima u Ambasadi BiH u Amanu, jer je angažovan dodatni diplomata u Jordanu sa iskustvom i poznavanjem regiona, a stvoreni su uslovi za angažman još jednog diplomate u Turskoj,ako bude potrebe“, pojasnio je Regoje.

On je dodao da će u zavisnosti od razvoja situacije biti preduzimane dodatne mjere, napominjući da su do sada preduzete samo pripremne mjere koje će omogućiti efikasniji angažman na izmještanju građana BiH i njihovih članova porodica iz Sirije.

Na pitanje Srne koliko ima državljana BiH i članova njihovih porodica u Siriji, Regoje je rekao da postoje procjene da se taj broj kreće oko 2.000.

Vijeće ministara BiH je na današnjoj sjednici zadužio MVP BiH da preduzme sve potrebne mjere i radnje s ciljem ukazane potrebe za evakuacijom u BiH svih državljana BiH i članova njihovih porodica koje žele da napuste Sirijsku Arapsku Republiku.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: