Dani romskog jezika
65

Sve manje Roma u BiH govori maternjim jezikom i tako gubi identitet

T. T.
Promocija romskog jezika, kulture, historije i tradicije od izuzetnog značaja (Foto: I. Š./Klix.ba)
Promocija romskog jezika, kulture, historije i tradicije od izuzetnog značaja (Foto: I. Š./Klix.ba)
Ženska romska mreža u BiH već sedam godina obilježava "Dane romskog jezika", a 5. novembar je datum koji je UNESCO 2015. godine prihvatio kao Svjetski dan obilježavanja romskog jezika.

Neformalna mreža organizacija koje se bavi pitanjima Romkinja, svakodnevno ukazuju na važnost očuvanja romskog jezika. Okupljene pod Ženskom romskom mrežom "Uspjeh" imaju 5 organizacija koje djeluju u Tuzli, Visokom, Kaknju, Prnjavoru i Bijeljini.

Svakog 5. novembra obilježavaju se
Svakog 5. novembra obilježavaju se "Dani romskog jezika" (Foto: I. Š./Klix.ba)

"Sve manje Roma u BiH govori svojim maternjim jezikom, a s jezikom se gubi i identitet Roma. Ono što je jako bitno jeste upravo ta promocija romskog jezika, kulture, historije i tradicije. Uvijek ističemo da je naša država Bosna i Hercegovina i ako nismo prihvaćeni od naših sugrađana, onda kao da i ne postojimo. A da bismo bili prihvaćeni stalno moramo pokazivati pozitivne primjere i govoriti o našoj bogatoj historiji tradiciji i kulturi. Treba da se čuje naš jezik kao što se čuje jezik drugih manjinskih naroda", izjavila je Indira Bajramović, dobitnica nagrade EU za integraciju Roma i Romkinja za Zapadni Balkan i Tursku 2019., koja se dodjeljuje ženama aktivistkinjama koje su donijele značajne promjene u svojim zajednicama.

Ističe da kao mreža imaju veliku podršku ministarstva i drugih institucija u Tuzlanskom kantonu, ali i Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, te Ministarstva obrazovanja i nauke FBiH.

Jezik važan za očuvanje identiteta (Foto: I. Š./Klix.ba)
Jezik važan za očuvanje identiteta (Foto: I. Š./Klix.ba)

Posebno ističu inicijativu koja je i počela na jednom obilježavanju "Dana romskog jezika", a koja je urodila konkretnim rezultatima. U realizaciji ove ideje su im se pridružili Pegagoški zavod, Filozofski fakultet u Tuzli, OSCE i druge institucije.

"Na naše zadovoljstvo, prihvaćena je inicijativa da se romski jezik uvede kao fakultativna nastava, za početak u osnovnim školama, a onda i da se prenese u srednje škole. Priključila nam se i Hedina Tahirović-Sijerčić u čijem su fokusu djelovanja romski jezik, kultura i tradicija. Tako da smo okupili sve stručne osobe koje će voditi računa da se ova inicijativa provede u svim dijelovima BiH", izjavila je Bajramović.