Sarajevo
56

Kako se danas proslavlja Đurđevdan na Gorici i Dolac Malti: Ništa više nije kao prije

D. Be.
Foto: T. S./Klix.ba
Đurđevdan na Dolac Malti (Foto: T. S./Klix.ba)
Romi danas proslavljaju Đurđevdan, svoj najveći praznik, kojim se slavi dolazak proljeća odnosno ispraćaj zime i buđenje prirode.

Fotoreporter portala Klix.ba posjetio je romske porodice u sarajevskim naseljima Gorica i Dolac Malta no nije naišao na pretjerano slavljeničku atmosferu.

Na Gorici se ponegdje čula muzika koja je dolazila iz kuća, ali nije bilo mnogo druženja napolju, muzike i roštilja kako smo navikli dok je na Dolac Malti jedna porodica okretala janje na ražnju.

Kolegama sa agencije FENA koji su ranije posjetili naselje Gorica mještani su kazali da više nije kao prije, a i da je žalost zbog nastradale djece u Beogradu.

Hasija Sejdić kaže da se za Đurđevdan ujutru loži vatra, umije se omahom. Onda dođe porodica, čestita, okupe se oko vatre.

Sejdić ističe da su Romi u Bosni i Hercegovini u lošem položaju, mladi ljudi koji bi i željeli raditi teško se zaposle.

Đurđevdan je praznik vezan za najveći broj običaja koji postoje u narodnom vjerovanju. Smatra se granicom između zime i ljeta, praznik vezan za zdravlje ukućana, udaju i ženidbu mladih iz kuće, plodnost stoke i dobre usjeve.

Glavni običaji su pletenje vijenaca od bilja, umivanje sa biljem, kupanje na rijeci... Đurđevdansko cvijeće su đurđevak, mlečika, maslačak i od njih treba isplesti vjenčiće kojima se kite ulazna vrata na dvorištu i kući.

Svetog Đorđa slave i katolici i pravoslavci. Pravoslavci kao krsnu slavu 6. maja, a katolici kao imendan 23. aprila.