Gernot Erler
0

"Svaka secesija u BiH bit će spriječena"

FENA
Savezni ministar pri Ministarstvu inozemnih poslova SR Njemačke Gernot Erler naglasio je danas u Banjoj Luci da je njegova zemlja zabrinuta situacijom u BiH i izjavama koje se odnose na stavove o secesiji RS-a te ukazao da samo cjelovita BiH može ući u Evropsku uniju i da će svaka secesija biti spriječena.

"Unutar EU, a time i Njemačke postoje teškoće o prihvatanju čak i stava kada se govori i o pravu na secesiju“, rekao je Erler i naglasio da će njegova zemlja „takav jedan pokušaj spriječiti“.

Ministar Erler je, nakon razgovora s premijerom RS-a Miloradom Dodikom, rekao da je njegova vlada opredijeljena za evropsku perspektivu BiH.

On je dao podršku svoje zemlje da se odgovornost s OHR-a prebaci na domaće političare, koji bi sami donosili odluke, a bio bi u BiH prisutan ured specijalnog predstavnika EU.

Međutim, da bi došlo do zatvaranja OHR-a moraju se, naglasio je, da se ispune pet plus dva postavljena uvjeta i cilja.

"Znamo da su napravljeni izvjesni pomaci, posebno o pitanju Brčko Distrikta. Problemi postoje o pitanju rješavanja statusa državne imovine i mi želimo da kažemo da smo izuzetno zabrinuti tom situacijom, posebno s prethodnim neuspješnim održavanjem sastanka trojice političkih lidera. Zabrinuti smo jer se ne vidi kada bi se mogao održati sljedeći sastanak, ali vidimo da postoji trud da on bude održan“, kazao je savezni ministar pri Ministarstvu inozemnih poslova SR Njemačke.

Naglasio je i da je njegova zemlja od potpisivanja Dejtonskog sporazuma doprinosila stvaranju stabilnosti u BiH, da je uloženo 500 miliona eura, a prijateljstvo s BiH je vidljivo i u tome da je Njemačka pomogla našoj zemlji prilikom nedavne gasne krize.

Ministar Erler je najavio i da će se realizirati projekt po kojem će 12 mladih intelektualaca iz BiH otići u njemački Bundestag na usavršavanje

Predsjednik Vlade RS-a Milorad Dodik kazao je da RS ne vodi nijednu praktičnu aktivnost vezano za secesiju i prenio je njemačkom ministru stav da nije preduzeta nijedna akcija te vrste.

"RS smatra lažnom izjave o, navodnom, štampanju listića za referendum jer je utvrđeno i da to nije tačno, ali je ta izjava proizvela lavinu tvrdnji da se u RS-u provodi secesija“, rekao je Dodik i dodao da RS želi da se poštuje Dejtonski sporazum, čije izvorne principe poštuje.

On je rekao da je evropska perspektiva BiH prioritet te da je "činjenica“ da je BiH kao država na tom putu.

"Samo sam jasno dao do znanja da RS ne sporeći evropski put BiH želi da ima svoju ulogu i mjesto u svim segmentima definiranja odnosa s EU“, rekao je Dodik na pres-konferencij i naveo da RS ne čini destabilizaciju u BiH.

Naveo je i da RS ne spori evropske vrijednosti.

"Spremni smo da se zauzmemo za što brže rješavanje otvorenih pitanja“, rekao je Dodik i dodao da u tom smislu treba ispuniti postavljene uvjete i ciljeve i da smatra da se BiH kreće ka njihovom ispunjavanju, imajuću u vidu dogovor o Brčko Distriktu.

Kada je u pitanju državna imovina, entitetski premijer je rekao da RS nije protiv rješanja pitanja imovine u BiH na način kako je to definirano u Komunikeu Vijeća za implementaciju mira u BiH.

To znači, kaže on, da se osigura pravična raspodjela imovine između BiH i entiteta.

Kasnija tumačenja koncepta raspodjele imovine, ocijenio je, napravila su probleme i mišljenja je da se treba vratiti naznačenom Komunikeu PIC-a.

"Spremni smo da podjelu imovine izvršimo na sporazuman način i da donesemo zakon o tome. I pored saznjanja da BiH u Dejtonskom sporazumu nije određena da ima svoju imovinu, mi smo spremni da BiH ima određenu imovinu“, tvrdi Dodik.

Naveo je i da je jasno da na narednoj sjednici PIC-a neće biti donesena odluka o zatvaranju OHR-a jer za to nisu ispunjeni postavljeni uvjeti, ali je i dodao da su neki u BiH, znajući da bi se ta odluka mogla donijeti, "napravili dramatizaciju situacije do te mjere kako bi uvjerili članice PIC-a da stanje u BiH nije dobro i da je u pitanju kriza“.

Tema sastanka je bila, dodao je Dodik i retorika u BiH, a odbacio je tezu da ima situacija da se jedno govori iza zatvorenih vrata, a drugo u javnom govoru.

Na sastanku je razgovarano i o odnosima BiH, RS-a i Njemačke te o mogućnostima privredne saradnje.