Saznaje Klix.ba
69

Sutra veliki sastanak zvaničnika iz RS-a zbog posljednje odluke Ustavnog suda BiH

D. Be.
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
U Palati Republike Srpske u Banjoj Luci sutra će biti održan sastanak zvaničnika Republike Srpske, predstavnika RS-a u institucijama BiH, kao i lidera parlamentarnih političkih partija u ovom entitetu na kojem će biti riječi o aktuelnoj političkoj situaciji.
Kako nezvanično saznaje Klix.ba sastanak je sazvan sa samo jednom tačkom dnevnog reda, a riječ je o posljednjoj odluci Ustavnog suda BiH koja je naišla na negodovanje zvaničnika u entitetu RS.

Naime Ustavni sud je prije nekoliko dana utvrdio da je Ustavu BiH suprotan član 53. Zakona o poljoprivrednom zemljištu RS-a kojim je propisano da predmetno poljoprivredno zemljište koje je javno dobro, odnosno državno vlasništvo, po sili zakona postaje vlasništvo i posjed Republike Srpske.

Odlučujući po zahtjevu sedam delegata Vijeća naroda Republike Srpske za ocjenu ustavnosti ovog člana Zakona, Ustavni sud je utvrdio da je riječ o isključivoj nadležnosti BiH u regulisanju pitanja državne imovine.

Najoštriji kritičar odluke bio je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik koji je osuo paljbu po Ustavnom sudu BiH.

On je ovaj sud nazvao mjesto "najveće destabilizacije i konfuzije u BiH" te dodao da ta institucija prelazi zakonito i ustavno ponašanje uz podršku određenih političkih subjekata.

"Ustavni sud promoviše nepravo. Ako danas tvrdi da zemljište ne pripada određenom nivou vlasti, prije svega entitetima i kaže da to zemljište pripada BiH, onda krši Ustav jer nigdje ne piše da BiH ima bilo kakvo zemljište i imovinu. Ja kažem da neće biti provedene odluke Ustavnog suda BiH i neka podnesu krivičnu prijavu protiv mene. Ustavni sud ne treba BiH", poručio je Dodik.

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović danas je izjavio da je šokiran ovom odlukom i da bi se vlast i opozicija trebali ujediniti stav po ovom pitanju.

Početak sastanka zakazan je za 10:00 sati, saopšteno je iz kabineta predsjednika Republike Srpske Željke Cvijanović, a za očekivati je da lideri RS-a "odbace" odluku iako će je na kraju morati sprovesti.