Simbol grada se uzdigao iz pepela
337

Sutra svečanost u povodu završetka obnove fasade Vijećnice

Piše: A. Dž.
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Treća faza obnove sarajevske Vijećnice, u okviru koje je obnovljena fasada impresivnog objekta iz austrougarskog perioda, je završena. Tim povodom će sutra u parku prekoputa biblioteke biti upriličena svečanost kojom će se ozvaničiti završetak dvogodišnjih radova.

U prostorijama Gradske uprave Sarajeva danas je održana konferencija za novinare na kojoj su gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen i ljudi koji su bili direktno uključeni u projekt obnove rezmirali šta je sve urađeno u protekle dvije godine u okviru treće faze u koju je uloženo 2.260.000 eura.

Behmen je podsjetio da je u požaru, osim na stotine knjiga i vrijednih starih dokumenata, izgorio i veliki dio Vijećnice, njena jedinstvena aula, sva stolarija, zidovi, krovna konstrukcija, te veliki dio fasade.

Nema originalne dokumentacije

Jedan od autora glavnog projekta obnove sarajevske Vijećnice i direktor URBING Studija za projektovanje i consalting, koji je bio zadužen za nadzor radova, Ferhad Mulabegović podsjetio je na neke historijske činjenice kazavši da je zbog nepostojanja izvorne dokumentacije projekt obnove bio izuzetno kompleksan.

Prema njegovim riječima, iza Witteka, koji je nakon Paržika bio zadužen da izradi projekt, i njegovog studijskog putovanja u Kairo i Sjevernu Afriku, nema tragova i historijskih podataka.

"Originalna dokumentacija nije pronađena ni u Sarajevu ni u Beču, a ni u Beogradu, iako postoje dokumenti da je u okviru jedne restitucije između Jugoslavije i Austrije '60-ih godina, ta dokumentacija vraćena u Beograd. Dokumentaciju koju je brižljivo evidentirao Ćiril Iveković, hrvatski arhitekta, uspjeli smo da sakupimo zahvaljujući dugotrajnim istraživanjima i Kaptolskom arhivu Zagreb, koji nam je ustupio veliki broj originalnih Ivekovićevih crteža i dekoracije, i počnemo projekt obnove fasade", kazao je Mulabegović i dodao da je ta dokumentacija upotpunila sliku.

"Projekt smo mogli do kraja kompletirati i nadam se da ćemo rekonstrukciju objekta privesti kraju onako kako ga je njegov autor doživljavao", kazao je naglasivši da je Vijećnica bila jedan od najskupljih projekata tog vremena.

Mulabegović je napomenuo da su boje fasade istražene i potvrđene, ali su u našim memorijama trajno zaboravljene.

Pet miliona eura za četvrtu fazu obezbijedila Evropska komisija

Četvrta faza obnove, koja je počela paralelno sa završetkom treće faze, vrši se pod nadzorom firme Safege Bosnia. Direktor firme Hasan Ibrahimpašić je kazao da su svi pred veoma teškim zadatkom, a to je "od stare, oronule dame stvoriti mladu djevojku koja će biti ponos ovog grada".

"Četvrta faza košta oko pet miliona eura i finansira ju Evropska komisija. Obuhvata sve unutrašnje radove, elektroinstalacije i mašinske instalacije, koje moraju zadovoljiti niz složenih zahtjeva, zatim gipsarske i slikarske radove koji su izuzetno komplikovani. Nadam se da ćemo u maju 2014. biti veoma zadovoljni", naglasio je Ibrahimpašić te dodao da je samo Evropska unija u proteklom periodu donirala više od osam miliona eura.

"To nije slučajno. Evropska unija želi da vrati naše kulturno-historijsko naslijeđe i da imamo objekt na koji možemo biti ponosni. Sarajevska Vijećnica je jedini simbol Sarajeva vidljiv sa svake tačke u gradu. Svi imamo cilj da 8. marta 2014. lijepoj djevojci poklonimo cvijet", naglasio je Ibrahimpašić.

Ne želeći otkrivati previše detalja, gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen je kazao da će sutrašnja svečanost biti impresivna. Program će početi u 19 sati i trajat će 45 minuta. Za to vrijeme će biti obustavljen gradski saobraćaj.