{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sutra statusna konferencija o Karadžiću

S
SRNA
27.1.2010. u 08:25
0
2
Sutra statusna konferencija o Karadžiću
0
Sutra statusna konferencija o Karadžiću
Radovan Karadžić (Foto: Reuters)
U Haškom tribunalu sutra će biti održana statusna konferencija u predmetu protiv bivšeg predsjednika Republike Srpske (RS) Radovana Karadžića.
Karadžić očekuje da uskoro bude donesena odluka u vezi sa njegovim zahtjevom da se britanski advokat Ričard Harvi razriješi dužnosti njegovog advokata u pripravnosti.

Haški tribunal je 20. januara objavio da je Karadžić uložio žalbu povodom odbijanja njegovog zahtjeva da se Harvi razriješi dužnosti njegovog branioca u pripravnosti.

Od žalbenog vijeća Karadžić je tražio da poništi spornu odluku pretresnog vijeća, a da sekretaru Tribunala naloži da mu dostavi listu sa imenina advokata, sa koje bi sam mogao da izabere ko bi ga zastupao u sudnici, u slučaju da sudije procijene da je to neophodno, budući da Karadžić nastavlja da se sam brani.

Karadžić je naveo da mu nije objašnjeno ni zbog čega na listi advokata koju mu je sekretar predočio nisu bila imena advokata iz Beograda Branislava Tapuškovića i Tome File.

Sekretar Haškog tribunala je u novembru prošle godine postavio Harvija za Karadžićevog advokata, na osnovu naloga sudskog vijeća, za slučaj da se optuženi ne pojavi u sudnici, kao što se to dogodilo prvih dana suđenja, krajem oktobra i početkom novembra.

Karadžić je tada odbio da prisustvuje suđenju, navodeći da nije imao dovoljno vremena da se pripremi.

Nastavak suđenja bivšem predsjedniku RS najavljen je za 1. mart, a ukoliko se Karadžiću prizna pravo da sam izabare branioca u pripravnosti, novom advokatu će takođe trebati vremena da se pripemi za predmet.

Kakvu će odluku sud donijeti, a da to ne dovede do odlaganja suđenja, ostaje da se vidi.

Karadžić je u 11 tačaka optužen za genocid, zločin protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja.

Suđenje Karadžiću počelo je 26. oktobra prošle godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: