{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sutra sahrana fra Luke Markešića

F
11.8.2014. u 12:22
33
7
Sutra sahrana fra Luke Markešića
33
Sutra sahrana fra Luke Markešića
Veljko Droca (Foto: Arhiv)
Misa zadušnica za fra Luku Markešića, koji je preminuo 7. augusta, bit će upriličena u utorak, 12. augusta u 11.00 sati u crkvi Samostana Sv. Ante.
Sahrana će biti obavljena istog dana na groblju Bare u 13.00 sati.

Komemorativni skup u organizaciji Hrvatskog narodnog vijeća i Samostana Sv. Ante bit će održan 13. augusta u amfiteataru Parlamenta FBiH.

Fra Luka (Mirko) Markešić rođen je u Proslapu kraj Prozora, župa Rama-Šćit, 23. decembra 1937. godine .

Osnovnu školu završio je u Šćitu (1946-50), srednju u Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Visokom (1950-57, 1961), novicijat u Franjevačkom samostanu u Kraljevoj Sutjesci (1957-58), filozofsko-teološki studij na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu (1960-66), postdiplomski studij na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Ljubljani (1966), gdje je magistrirao radom Suvremene teme poslanice Korinćanima: Izgradnja Crkve u Korintu(1969), te doktorirao temom Izgradnja Crkve prema Prvom pismu Korinćanima(1972).

Za svećenika je zaređen 1964.

Od 1972. do smrti bio je profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu, u Nedžarićima.

Dobitnik je Šestoaprilske nagrada Grada Sarajeva za godinu 2001.

Bio je član a potom predsjednik Hrvatskoga narodnog vijeća u BiH , zatim član Viktimološkoga društva, Društva za ugrožene narode BiH, Asocijacije nezavisnih intelektualaca «Krug 99» i Fondacije «Pravda za BiH».

Prikaze knjiga, komentare, osvrte objavljivao je u brojnim časopisima: Biltenu Franjevačke teologije u Sarajevu, Bosni Srebrenoj, Crkvi u svijetu, Vrelu života, Dobrom Pastiru, Bosna franciscana, Znakovima vremena, Svjetlu riječi, Odjeku, Kalendaru sv. Ante…

Između ostalih objavio je djela: “Crkva u samoupravnom socijalizmu“,“Slučaj Bosna“, "Crkva Božja. Postanak - povijest – poslanje“, "Čovjek u Božjoj milosti – Kršćanska antropologija“, "Kako živjeti zajedno“,“Izlaz iz bespuća hrvatske politike u BiH …

Osim toga bio je supriređivač više izdanja Biserja sv. Ante.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: