BiH
33

Sutra sahrana fra Luke Markešića

FENA
Veljko Droca (Foto: Arhiv)
Veljko Droca (Foto: Arhiv)
Misa zadušnica za fra Luku Markešića, koji je preminuo 7. augusta, bit će upriličena u utorak, 12. augusta u 11.00 sati u crkvi Samostana Sv. Ante.

Sahrana će biti obavljena istog dana na groblju Bare u 13.00 sati.

Komemorativni skup u organizaciji Hrvatskog narodnog vijeća i Samostana Sv. Ante bit će održan 13. augusta u amfiteataru Parlamenta FBiH.

Fra Luka (Mirko) Markešić rođen je u Proslapu kraj Prozora, župa Rama-Šćit, 23. decembra 1937. godine .

Osnovnu školu završio je u Šćitu (1946-50), srednju u Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Visokom (1950-57, 1961), novicijat u Franjevačkom samostanu u Kraljevoj Sutjesci (1957-58), filozofsko-teološki studij na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu (1960-66), postdiplomski studij na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Ljubljani (1966), gdje je magistrirao radom Suvremene teme poslanice Korinćanima: Izgradnja Crkve u Korintu(1969), te doktorirao temom Izgradnja Crkve prema Prvom pismu Korinćanima(1972).

Za svećenika je zaređen 1964.

Od 1972. do smrti bio je profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu, u Nedžarićima.

Dobitnik je Šestoaprilske nagrada Grada Sarajeva za godinu 2001.

Bio je član a potom predsjednik Hrvatskoga narodnog vijeća u BiH , zatim član Viktimološkoga društva, Društva za ugrožene narode BiH, Asocijacije nezavisnih intelektualaca «Krug 99» i Fondacije «Pravda za BiH».

Prikaze knjiga, komentare, osvrte objavljivao je u brojnim časopisima: Biltenu Franjevačke teologije u Sarajevu, Bosni Srebrenoj, Crkvi u svijetu, Vrelu života, Dobrom Pastiru, Bosna franciscana, Znakovima vremena, Svjetlu riječi, Odjeku, Kalendaru sv. Ante…

Između ostalih objavio je djela: “Crkva u samoupravnom socijalizmu“,“Slučaj Bosna“, "Crkva Božja. Postanak - povijest – poslanje“, "Čovjek u Božjoj milosti – Kršćanska antropologija“, "Kako živjeti zajedno“,“Izlaz iz bespuća hrvatske politike u BiH …

Osim toga bio je supriređivač više izdanja Biserja sv. Ante.