BiH
0

Sutra predstavljanje programa akademske razmjene koje nudi američka vlada

FENA
Pravni fakultet
Pravni fakultet
U sklopu redovne informativne kampanje koju u proljeće svake akademske godine organiziraju predstavnici američke ambasade u BiH, Odjel za odnose s javnošću će sutra u Svečanoj sali Rektorata Univerziteta u Sarajevu održati informativnu sjednicu o temi bilateralnih programa akademskih razmjena koje nudi američka vlada putem State Departmenta za akademsku 2012/2013, saopćeno je iz Univerziteta u Sarajevu.

Sve ponuđene programe u potpunosti finansira američka vlada putem svog Ministarstva za obrazovanje i kulturu.

Trenutno je otvoren konkurs za program Fulbright Student Program - stipendija namijenjena za mlađi nastavni kadar (po godinama radnog iskustva), koji trenutno rade na izradi svojih magistarskih ili doktorskih radova u BiH. Stipendija omogućava jednogodišnji istraživački rad s ciljem sticanja zvanja magistra ili doktora nauka nakon povratka u BiH. Krajnji rok za prijavu je 1. august.

Naredni konkurs odnosi se na Fulbright Scholar Program - stipendija namijenjena za iskusne profesore univerziteta u BiH koji već posjeduju zvanje doktora nauka. Krajnji rok za prijavu je 1. novembar 2011.

Zatim slijedi Fulbright Science and Technology Program, koji predstavlja najprestižniju stipendiju na polju nauke i tehnologije, a s ciljem sticanja zvanja doktora nauka na biranim univerzitetima u Americi. Ovo je jedina stipendija Američke vlade od svih stipendija koje se tradicionalno nude, a koja omogućava sticanje zvanja doktora nauka u SAD-u. Krajnji rok za prijavu je 1. april 2012. godine.

Hubert H. Humphrey Program – jednogodišnja stipendija za profesionalno usavršavanje sa akademskog i praktičnog aspekta za sve koji kroz svoj svakodnevni rad doprinose jačanju službi od javnog značaja kroz rad u privatnom i javnom sektoru. Krajnji rok za prijavu je 1. septembar 2011.

Na kraju, Junior Faculty Development Program (JFDP) - stipendija namijenjena profesorima, asistentima i saradnicima koji rade na univerzitetima, a pruža mogućnost da se iskušaju u direktnom nastavnom procesu, kao i izradi nastavnih planova na univerzitetima u Sjedinjenim Američkim Državama. Krajnji rok za prijavu je 20. juni 2011.