{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sutra predstavljanje programa akademske razmjene koje nudi američka vlada

F
12.5.2011. u 10:41
0
2
Sutra predstavljanje programa akademske razmjene koje nudi američka vlada
0
Sutra predstavljanje programa akademske razmjene koje nudi američka vlada
Pravni fakultet
U sklopu redovne informativne kampanje koju u proljeće svake akademske godine organiziraju predstavnici američke ambasade u BiH, Odjel za odnose s javnošću će sutra u Svečanoj sali Rektorata Univerziteta u Sarajevu održati informativnu sjednicu o temi bilateralnih programa akademskih razmjena koje nudi američka vlada putem State Departmenta za akademsku 2012/2013, saopćeno je iz Univerziteta u Sarajevu.
Sve ponuđene programe u potpunosti finansira američka vlada putem svog Ministarstva za obrazovanje i kulturu.

Trenutno je otvoren konkurs za program Fulbright Student Program - stipendija namijenjena za mlađi nastavni kadar (po godinama radnog iskustva), koji trenutno rade na izradi svojih magistarskih ili doktorskih radova u BiH. Stipendija omogućava jednogodišnji istraživački rad s ciljem sticanja zvanja magistra ili doktora nauka nakon povratka u BiH. Krajnji rok za prijavu je 1. august.

Naredni konkurs odnosi se na Fulbright Scholar Program - stipendija namijenjena za iskusne profesore univerziteta u BiH koji već posjeduju zvanje doktora nauka. Krajnji rok za prijavu je 1. novembar 2011.

Zatim slijedi Fulbright Science and Technology Program, koji predstavlja najprestižniju stipendiju na polju nauke i tehnologije, a s ciljem sticanja zvanja doktora nauka na biranim univerzitetima u Americi. Ovo je jedina stipendija Američke vlade od svih stipendija koje se tradicionalno nude, a koja omogućava sticanje zvanja doktora nauka u SAD-u. Krajnji rok za prijavu je 1. april 2012. godine.

Hubert H. Humphrey Program – jednogodišnja stipendija za profesionalno usavršavanje sa akademskog i praktičnog aspekta za sve koji kroz svoj svakodnevni rad doprinose jačanju službi od javnog značaja kroz rad u privatnom i javnom sektoru. Krajnji rok za prijavu je 1. septembar 2011.

Na kraju, Junior Faculty Development Program (JFDP) - stipendija namijenjena profesorima, asistentima i saradnicima koji rade na univerzitetima, a pruža mogućnost da se iskušaju u direktnom nastavnom procesu, kao i izradi nastavnih planova na univerzitetima u Sjedinjenim Američkim Državama. Krajnji rok za prijavu je 20. juni 2011.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: