22 izlagača na Mašinskom fakultetu
0

FOTO+VIDEO / Studenti pokazali da ih stipendije itekako zanimaju

FENA
Foto: Jasenko Korjenić/Sarajevo-x.com
(Foto: Jasenko Korjenić/Sarajevo-x.com)
Univerzitet u Sarajevu (UNSA) organizirao je danas na Mašinskom fakultetu 2. sajam stipendija namijenjen studentima, nastavnicima i saradnicima radi pružanja što više informacija o različitim vrstama stipendija.

Sajam je okupio 22 izlagača, a riječ je o bh. i inostranim institucijama koje nude različite vidove stipendija, potpora, kredita, zajmova ili jednokratnih novčanih pomoći za studij u BiH i inostranstvu.

Neki od izlagača koji na štandovima nude brojne informacije o stipendiranju, pored UNSA, su i ambasade Češke Republike, SAD-a, Japana i Republike Turske, British Councila, Fondacija Konrad Adenauer, internet portal Posao.ba, Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu, te nekoliko udruženja, kompanija i privatnih visokoškolskih institucija.

Na zvaničnom otvaranju sajma posjetioce su prigodnim obraćanjima pozdravili prorektorica za nastavu UNSA Slavenka Vobornik, dekan Mašinskog fakulteta u Sarajevu Ejub Džaferović i ministar obrazovanja i nauke KS-a Emir Suljagić.

Suljagić je, obraćajući se direktno studentima, naglasio da stipendije i studiranje uopće predstavlja ne pravo, već privilegiju da imaju mogućnost posvetiti se isključivo učenju i radu na sebi.

"Također, ne zaboravite da vi dolazite iz zemlje zbog koje morate biti pet puta bolji da biste pod istim uslovima učestvovali kada izađete na strano tržište", istakao je.

Stručna saradnica u Službi za međunarodnu saradnju UNSA Jasna Bošnjović istaknula je novinarima da sajam ima informativni karakter te da u njemu učestvuje i Univerzitet u Sarajevu s tri projekta koji se odnose na mobilnost studenata i profesora na 30 univerziteta u svijetu.

"U današnjoj su ponudi, u najvećoj mjeri, stipendije za odlazak na studij izvan BiH na semestar ili dva, manji broj izlagača nudi pomoć u iznalaženju prakse studentima tokom ili nakon studija, dok određeni broj stipendija ima karakter finansijske pomoći", istaknula je ona.

Prošlogodišnjem Sajmu stipendija odazvalo se oko 2.000 studenata.

Organizaciju današnjeg sajma pomogli su Mašinski fakultet, Studentski parlament UNSA i belgijska Fondacija kralja Baudouina.