{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Američka vlada daje stipendije naučnom i nastavnom kadru

F
13.5.2011. u 16:23
0
0
Američka vlada daje stipendije naučnom i nastavnom kadru
0
Informativna sjednica o temi bilateralnih programa akademskih razmjena koje nudi američka vlada putem State Departmenta za akademsku 2012./2013. godinu, održana je danas u Rektoratu Univerziteta u Sarajevu, u okviru redovne informativne kampanje kuju svake godine organiziraju predstavnici Odjela za odnose s javnošću američke ambasade u BiH.
Foto: Edin Puzić/Fotoservis
Foto: Edin Puzić/Fotoservis


Otvoren je konkurs za sljedeće programe američke vlade:

Fulbright Student Program - stipendija namijenjena za mlađi nastavni kadar koji trenutno radi na izradi svojih magistarskih ili doktorskih radova u BiH. Stipendija omogućava jednogodišnji istraživački rad radi sticanja zvanja magistra ili doktora nauka nakon povratka u BiH.

Fulbright Scholar Program - stipendija namijenjena je za iskusne profesore univerziteta u BiH koji već posjeduju zvanje doktora nauka.

Foto: Edin Puzić/Fotoservis
Foto: Edin Puzić/Fotoservis


Fulbright Science and technology Program - predstavlja najprestižniju stipendiju na polju nauke i tehnologije, radi sticanja zvanja doktora nauka na biranim univerzitetima u Americi. Stipendija omogućava sticanje zvanja doktora nauka u SAD-u.

Hubert H. Humphrey Program - jednogodišnja je stipendija za profesionalno usavršavanje s akademskog i praktičnog aspekta za sve koji kroz svoj svakodnevni rad doprinose jačanju službi od javnog značaja kroz rad u privatnom i javnom sektoru.

Foto: Edin Puzić/Fotoservis
Foto: Edin Puzić/Fotoservis


Junior Faculty Development Program (JFDP) - stipendija je namijenjena profesorima, asistentima i saradnicima koji rade na univerzitetima, a pruža mogućnost da se iskušaju u direktnom nastavnom procesu, te izradi nastavnih planova na univerzitetima u SAD-u.

Viša asistentica na Odsjeku za anglistiku Filozofskog fakulteta u Sarajevu Larisa Kasumagić-Kafedžić, stipendistkinja Hubert H Humphery programa 2003./2004. godine prenijela je svoja iskustva iz tog perioda na današnjoj konferenciji za medije.

''Stipendija je bila namijenjena ljudima koji su imali profesionalno iskustvo u nekoj od organizacija u BiH radi akademskog usavršavanja u oblasti koja je bila naš fokus interesovanja. Ostvarili smo veze s raznim organizacijama, sticali iskustvo putem različitih projekta i promovirali BiH u najboljem svjetlu''istakla je ona.

Šefica odsjeka za nastavu sveučilišta u Los Angelesu i gostujuća predavačica na Filozofskom fakultetu u Sarajevu - Odsjek za pedagogiju, Cynthia mcDermott, koja se nalazi na jednosemestralnom boravku u Sarajevu, smatra da BiH dobro napreduje na području visokog obrazovanja, ali da još mnogo mora uraditi da bi dostigla evropske i američke standarde.

''Radujem se suradnji s Filozofskim fakultetom i boravku u BiH. Smatram da je BiH na dobrom putu ka uspostavljanju obrazovnog sistema po evropskim standardima, ali bilo bi mi drago vidjeti napradak u tom segmentu tokom mog boravka u Sarajevu. Neophodno je još dosta rada na Bolonjskom obrazovnom sistemu i poboljšanje na polju visokog obrazovanja u BiH'', istakla je ona.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: