BiH
2

Sutra predstavljanje procjena šteta nastalih tokom katastrofalnih poplava

Klix.ba
Lukavac (Foto: Arhiv)
Lukavac (Foto: Arhiv)
U Sarajevu će sutra biti predstavljeni nalazi Procjene potreba za sanacijom u Bosni i Hercegovini, pripremljenom nakon što su razorne poplave prošlog mjeseca pogodile našu zemlju.

Procjene će predstaviti šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU, ambasador Peter Sorensen, vođa tima/koordinator za Procjenu potreba za sanacijom u ime Evropske unije Ricardo Zapata Marti, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda, predsjednik Vlade Federacije BiH Nermin Nikšić, predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović i gradonačelnik Brčko Distrikta Anto Domić, zajedno sa rezidentnim koordinatorom UN-a Juryjem Afanasievim i direktorom Svjetske banke za BiH Anabelom Abreu, koji će se obratit novinarima.

Procjena potreba za sanacijom, čiju izradu su predvodile vlasti u BiH, a uz podršku Evropske unije, Ujedinjenih naroda i Svjetske banke, je procijenila uticaj poplava na živote ljudi i bitne sektore u pogođenim područjima. Ricardo Zapata Marti, dobitnik Nobelove nagrade za mir 2007. godine zajedno sa ostalim članovima Međuvladinog panela o klimatskim promjenama (IPCC), bio je vođa tima i koordinator izrade procjene.

"Procjena potreba za sanacijom će biti važan referentni dokument za vlasti BiH i međunarodne organizacije prilikom odlučivanja o budućim fondovima za pomoć", saopćeno je.