BiH
2

Danas predstavljanje nalaza o šteti od poplava

SRNA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
U Sarajevu će danas biti predstavljen nalaz procjene potreba za sanaciju nakon poplava u BiH, čiju izradu su predvodile vlasti u BiH, uz podršku EU, UN i Svjetske banke.

Procjena potreba za sanaciju biće važan referentni dokument za vlasti BiH i međunarodne organizacije prilikom odlučivanja o budućim fondovima za pomoć, najavljeno je iz Delegacije EU u BiH.

U ovom dokumentu procijenjen je utjecaj poplava na živote ljudi i bitne sektore u pogođenim područjima.

Ricardo Zapata-Marti, dobitnik Nobelove nagrade za mir 2007. godine, zajedno sa ostalim članovima Međuvladinog panela o klimatskim promjenama, bio je vođa tima i koordinator izrade procjene.

Prezentaciji će, osim Martija, prisustvovati šef Delegacije EU u BiH Peter Sorensen, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda, predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović, premijer Federacije BiH Nermin Nikšić, te gradonačelnik Brčko distrikta Anto Domić.

Ovom događaju prisustvovat će i rezidentni koordinator UN u BiH Yuri Afanasiev i direktorica Svjetske banke za BiH Anabela Abreu.

Nalaz procjene bit će predstavljen u zgradi Delegacije EU u Sarajevu u 9.00 sati, a konferencija za novinare planirana je u 11.30 sati.