BiH
12

Sutra počinje zaprašivanje poplavljenih područja u Federaciji BiH

Klix.ba
Vlada FBiH je prekinula 118. sjednicu, kako bi nastavila 47. hitnu sjednicu u stalnom zasjedanju na kojoj je, na prijedlog Federalnog ministra zdravstva, donijela Odluku o provođenju dezinsekcijskih mjera iz zraka na poplavom stradalim područjima Federacije Bosne i Hercegovine.

S ciljem zaštite zdravlja stanovništva od zaraznih bolesti, zaštite biljnog i životinjskog svijeta, kao i zaštite okoliša na poplavom stradalim područjima Federacije BiH, Vlada FBiH je saglasna sa provođenjem hitnih mjera dezinsekcije iz zraka na poplavom stradalim područjima Federacije BiH, koje se provode u saradnji sa Ministarstvom zdravlja Republike Hrvatske, Ministarstvom zdravlja Republike Srbije i Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, saopćeno je iz Vlade FBiH.

Mjere dezinsekcije iz zraka na poplavom stradalim područjima Federacije BiH provest će ovlašteni organi Republike Hrvatske, u saradnji sa ovlaštenim organima u entitetima u Bosni i Hercegovini, kao i ovlaštenim organima Republike Srbije.

Sastavni dio ove odluke je spisak kantona i općina u Federaciji BiH u kojima se provode dezinsekcijske mjere iz zraka. Planirano je da provedba ovih mjera počne već sutra prvo u Posavskom kantonu u općinama Domaljevac-Šamac, Odžak i Orašje. Dezinsekcijske mjere iz zraka bit će provedene i u općinama Doboj-istok, Gračanica i Lukavac u Tuzlanskom kantonu, te u Zeničko-dobojskom kantonu u općinama Doboj-jug i Maglaj, naovid se u saopštenju.

Sufinansiranje provođenja hitnih mjera dezinsekcije iz zraka na poplavom stradalim područjima Federacije BiH bit će osigurana iz sredstava Fonda za zaštitu okoliša FBiH za 2014. godinu u iznosu od 266.000 KM.

Nakon 47. hitne sjednice, nastavljena je redovna 118. sjednica Vlade FBiH.