{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vlada FBiH: Za hitnu pomoć poplavljenim područjima 3,5 miliona KM

6.8.2014. u 16:36
23
57
Vlada FBiH: Za hitnu pomoć poplavljenim područjima 3,5 miliona KM
23
Vlada FBiH: Za hitnu pomoć poplavljenim područjima 3,5 miliona KM
Turija kod Lukavca (Foto: Klix.ba)
Vlada Federacije BiH je na današnjoj 57. hitnoj, telefonski održanoj sjednici, donijela Odluku o izdvajanju dijela sredstava iz Budžeta FBiH za 2014. godinu s pozicije tekućih transfera područjima pogođenim elementarnim nepogodama.
Riječ je o hitnoj finansijskoj pomoći od ukupno 3.500.000 konvertibilnih maraka. Pomoć je usmjerena prema četiri kantona koja su pretrpjela velike štete tokom majskih poplava, a i ovih su dana pogođeni poplavama.

Konkretno, Tuzlanski i Zeničko-dobojski kantonu dobit će po 1.225.000 KM, a Unsko-sanski i Posavski kanton po 525.000 KM.

Sredstva su namijenjena za hitne sanacije šteta nastalih usljed elementarnih nepogoda izazvanih poplavama iz maja i augusta 2014. godine.

Vlada FBiH je zadužila kantone da joj u roku od 60 dana od uplate dostave izvještaje o načinu korištenja sredstava. Korištenje dodijeljenih sredstava podliježe budžetskom nadzoru na osnovu Zakona o budžetima u Federaciji BiH.

Ovakva odluka je donesene nakon što je Vlada razmatrala zahtjeve za pomoć u otklanjanju posljedica najnovijih poplava koje su uputili premijeri ovih kantona.

Prije donošenja Odluke, članovi Federalne vlade upoznati su s vanrednim izvještajem Federalne uprave civilne zaštite za 5. i 6. august 2014. godine, te sa zahtjevima za pomoć koje su iz ovih kantona upućeni Vladi FBiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: