{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nikšić izložio Domu naroda FBiH sanacione mjere vlade

F
25.8.2014. u 14:11
7
45
Nikšić izložio Domu naroda FBiH sanacione mjere vlade
7
Nikšić izložio Domu naroda FBiH sanacione mjere vlade
Foto: Arhiv/Klix.ba
Federalni premijer Nermin Nikšić pozvao je sve političke faktore da ne politiziraju veliku prirodnu nesreću, katatastrofalne poplave što su u dva maha ove godine, u maju i augustu, pogodile Bosni i Hercegovinu odnosno Federaciju, računajući i vremenske nepogode od prošlog vikenda.
"Federalna vlada i njene institucije, kloneći se i primjesa politike, čine maskimalne napore na sanaciji posljedica. Trenutno je prioritetan izazov zbrinjavanje ljudi koji su u ovim nepogodma izgubili trajno krov nad glavom", kazao je premijer prezentirajući na današnjoj vanrednoj sjednici Doma naroda Federalnog parlamenta, koja je u toku u Sarajevu, informaciju Vlade i drugih odgovornih institucija o pruženoj pomoći i sanaciji posljedica prirodne katastrofe.

Danas je s kantonalnim premijerima razgovarano o zamjenskim lokacijama za gradnju izgubljenih domova a u toku su i intenzivne aktivnosti na osiguravanju pristupa novca kod Razvojne banke za oštećene privredne subjekte jer je kod ove banke otvorena namjenska kreditna linija s povoljnim uslovima.

Šteta nanesena u maju izlijevanjem velikih vodotokova te usljed klizišta procijenjene su na dvije milijarde KM, podsjetio je Nikšić, dok se štete usljed augustovskih poplava i nevremena prošlog vikenda još procjenjuju, ali su zasigurno značajne, dodao je.

U protekla tri mjeseca Federalna vlada je izdvojila oko 100 miliona KM, dok se trenutno radi na operacionalizaciji kredita Svjetske banke od 47 miliona dolara i već je počela obnova obdaništa, osnovnih škola i domova zdravlja, a u završnoj fazi je uspostava federalnog fonda za pomoć ugroženima.

Trenutno taj fond ima na raspolaganju 9,5 miliona KM i na današnjoj sjednici struktura fonda, koja je prethodila ovom vanrednom zasjedanju Doma naroda, razgovarano je o prioritetima i kriterijima za dodjelu pomoći.

U Tuzlanskom, Zeničko-dobojskom i Posavskom kantonu, područjima Federacije koja su najteže pogođena katastrofom, uveden je trogodišnji moratorij u otplati supsidijarnih kredita, naveo je također Nikšić, govoreći o mjerama njegove Vlade koja se od početka poplava sastala više od 80 puta reagirajući na posljedice zbog kojih je dva puta u međuvremnenu rebalansiran federalni budžet.

Prvim rebalansom je izdvojena interventna pomoć od 10 miliona te još toliko za aktivnosti Civilne zaštite, kao i 4,4 miliona također za interventne potrebe. Drugim rebalansom je dodatnih 40 miliona namijenjeno najugroženijim kantonima - Posavskom, Zeničko-dobojsklom i Tuzlanskom, rekao je premijer.

Najviše novca izdvojeno je za projekte obnove koja će sigurno trajati godinama zbog razmjera katastrofe, zaključio je Nikšić pozivajući sve subjekte da ne unose primjese politike u ovaj problem, koje bi mogle biti intenzivirane stoga što se bliže opći izbori u Bosni i Hercegovini.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: