Iz SDP-a najavljuju
0

Sutra odluka o konstituisanju Doma naroda

SRNA
Dom naroda FBiH
Dom naroda FBiH
Socijaldemokratska partija (SDP) BiH sutra će donijeti konačnu odluku o početku konstituisanja Doma naroda federalnog Parlamenta, bez obzira na stav Centralne izborne komisije da Dom naroda ne može biti konstituisan sve dok ne budu potvrđeni delegati iz svih kantonalnih skupština.

Potpredsjednik SDP-a BiH Damir Hadžić rekao je da je dovoljno 36 kandidata izabranih iz šest kantona da se počne formiranje vlasti u Federaciji.

''Time se stvaraju potrebni uslovi za formiranje federalne vlasti, a nakon toga i državne, jer se ne može konstituisati Dom naroda Parlamenta BiH bez prethodno konstituisanog Doma naroda Federacije'', rekao je Hadžić.

Hadžić je istakao da su oba HDZ-a dobrodošla u formiranju vlasti ako u načelu prihvate programsku platformu i ako prihvate da na hrvatska mjesta u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti mogu biti postavljeni i kadrovi SDP-a. 

''Ako budu isključivi u tome da oni budu jedini legitmni predstavnici Hrvata, ispadaju iz igre'', rekao je Hadžić.

Lideri HDZ-A BiH Dragan Čović i SDP-A BiH Zlatko Lagumdžija razgovarali su danas u Sarajevu o implementaciji izbornih rezultata, ali nije postignut nikakav konkretnan dogovor o deblokiranju procesa formiranja vlasti na nivou Federacije i BiH.

HDZ 1990 upozorio je danas da se vlast u Federaciji BiH, ni po federalnom Ustavu, ni po Izbornom zakonu BiH, ne može formirati bez okončanih posrednih izbora za delegate u Domu naroda Parlamenta Federacije.
Predsjedništvo SDP-a BiH sutra bi trebalo da donese odluku o početku formiranja vlasti u FBiH, odnosno konstituisanju Doma naroda bez završenog izbora delegata iz četiri od deset federalnih kantona. Mogućnost pristupanja konstituisanju Doma naroda bez izabranih delegata iz svih kantona najavio je i SDA.

Kao mogući rok konstituisanja Doma naroda FBiH nezvanično je najavljena sredina marta. Ako do kraja marta ne budu formirane federalne vlasti i usvojen budžet za 2011. godinu, Ustav FBiH predviđa raspuštanje federalnog Parlamenta i raspisivanje novih izbora.