SDA
0

Rokovi tjeraju u formiranje vlasti u FBiH

SRNA
Salmir Kaplan
Salmir Kaplan
Stranka demokratske akcije (SDA) spremna je da se što prije krene u formiranje vlasti na nivou Federacije BiH (FBiH), izjavio je danas Srni portparol SDA Salmir Kaplan.

Podsjećajući da vlast u Federaciji mora biti formirana do kraja marta, Kaplan je rekao da je realno da se do sredine marta pristupi formiranju Doma naroda Parlamenta FBiH.

"Ukoliko u narednih nekoliko dana ne budu izabrani delegati iz preostala četiri kantona, spremni smo da se Dom naroda formira sa do sada izabranim delegatima iz šest kantona", najavio je Kaplan.

Ocijenivši da nema ništa sporno u konstituisanju Doma naroda bez završetka posrednih izbora delegata u svih 10 kantona, Kaplan je rekao da je to moglo biti diskutabilno da je Dom naroda konstituisan u decembru, ali ne i u martu.

"Realno je da Dom naroda uskoro bude formiran", istakao je Kaplan i dodao  da SDA o formiranju vlasti svakodnevno nezvanično razgovara sa drugim strankama.

O provođenju  rezultata opštih izbora, odnosno o formiranju vlasti , danas bi trebalo da bude riječi i na sjednici Predsjedništva SDA.

Krajnji rok za formiranje vlasti u FBiH i usvajanje federalnog budžeta za 2011. godinu je kraj marta ili, u suprotnom, slijedi raspuštanje federalnog Parlamenta i raspisivanje novih izbora.