{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sutra o Karadžićevom zahtjevu za oslobađanje od optužbi

S
10.6.2012. u 10:00
13
10
Sutra o Karadžićevom zahtjevu za oslobađanje od optužbi
13
Sutra o Karadžićevom zahtjevu za oslobađanje od optužbi
Radovan Karadžić
Nekadašnji predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić sutra će u Haškom tribunalu iznijeti svoje argumente u skladu sa pravilom 98bis prema kojem pretresno vijeće može da donese oslobađajuću presudu prema bilo kojoj tački optužnice,ako nema dokaza koji mogu biti osnova za osudu.
Dokazni postupak tužilaštva u Karadžićevom predmetu zvanično je završen 25. maja, nakon što je pretresno vijeće utvrdilo da više nema neriješenih podnesaka optužbe. Odbrana će izvođenje dokaza započeti 16. oktobra.

Karadžić je u 11 tačaka optužen za genocid, zločin protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja u BiH od 1992. do 1995. godine.

U utorak, 12. juna, biće održano suđenje u trećem postupku za nepoštivanje suda protiv Vojislava Šešelja. Šešelj je optužen jer nije postupio prema nalogu vijeća kojim je od njega zatraženo da sa svog web sajta ukloni četiri knjige čiji je on autor i podneske koji sadrže podatke o zaštićenim svjedocima.

Na kraju prvog suđenja za nepoštivanje suda, Šešelj je pravosnažno osuđen na 15 mjeseci zatvora, a u drugom postupku, u prvom stepenu, osuđen je na 18 mjeseci zatvora. Šešelj je u nekoliko navrata izjavio da hoće da se protiv njega vodi deset postupaka za nepoštivanje suda.

Suđenje Šešelju u glavnom postupku, prema optužnici za progon nesrpskog stanovništva sa područja BiH, Hrvatske i iz Vojvodine, završeno je u martu. Prema procjenama Tribunala, presuda bi mogla da bude donesena u martu 2013. godine. Tužilaštvo je tražilo kaznu od 28 godina zatvora, a optuženi doživotnu robiju.

Za četvrtak, 14. juna, zakazana je statusna konferencija u predmetu protiv Gorana Hadžića, nekadašnjeg predsjednika Vlade Srpske autonomne oblasti Slavonija, Baranja i zapadni Srem i, nakon toga, predsjednika Republike Srpske Krajine. Početak suđenja Hadžiću po optužnici za zločine protiv čovječnosti u Hrvatskoj od juna 1991. do kraja 1993. godine, najavljen je za 16. oktobar.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: