PD Parlamenta BiH
0

Sutra o formiranju komisije za pitanje "Sejdić i Finci"

SRNA
Sejdić i Finci
Sejdić i Finci
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH sutra bi u Sarajevu trebalo da se izjasni o prijedlogu zaključka o osnivanju Privremene zajedničke komisije oba parlamentarna doma za izvršenje presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu "Sejdić i Finci protiv BiH".

Prethodno je Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH 30. septembra usvojio zaključak o osnivanju privremene zajedničke komisije oba doma za provođenje navedene presude.

Zaključkom je predviđeno da prijedloge amandmana na Ustav BiH s ciljem provođenja presude Komisija pripremi najkasnije do 30. novembra, a prijedloge izmjena Izbornog zakona najkasnije do 31. decembra, te da ih dostavi u parlamentarnu proceduru.

Predviđeno je da privremenu komisiju čini po jedan predstavnik iz svih političkih partija zastupljenih u parlamentu BiH.

Dom naroda je ispred SNSD-a u Komisiju delegirao Krstana Simića, te Borjanu Krišto kao predstavnicu HDZ BiH.

Ostale članove privremene komisije trebalo bi sutra da izabere Predstavnički dom.

U Komisiji će biti zastupljeno svih 13 parlamentarnih stranaka, uključujući i one koje imaju po jednog poslanika.
Kandidat SDP-a BiH za članstvo u Komisiji je poslanik Saša Magazinović, HDZ-a 1990 Božo Ljubić, dok će DNS predstavljati Petar Kunić i PDP Vesna Krstović-Spremo.

Imena ostalih kandidata trebalo bi da budu saopštena na sjednici Predstavničkog doma.

Prošle godine već je bila formirana radna grupa za izradu amandmana na Ustav BiH i izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH radi provođenja Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu "Sejdić i Finci", ali ona nije uspjela da postigne saglasnost.

Zaključak komisije bio je da prethodno lideri političkih partija treba da zauzmu stav o opštim principima ustavnih izmjena, uključujući i pitanje izbora članova Predsjedništva BiH.

Sejdić i Finci tužili su BiH jer im je kao predstavnicima romskog, odnosno jevrejskog naroda osporeno pravo da se kandiduju za Predsjedništvo BiH i Dom naroda Parlamentarne skupštine.

Prema Ustavu i Izbornom zakonu BiH, pravo da budu izabrani u Predsjedništvo BiH i Dom naroda imaju samo pripadnici tri konstitutivna naroda.
Evropski sud za ljudska prava u Strazburu donio je u decembru 2009. godine presudu u korist Sejdića i Fincija i naložio BiH da otkloni iz Ustava i Izbornog zakona diskriminatorske odredbe prema nacionalnim manjinama.

Početak sjednice Predstavničkog doma zakazan je za 12.00 časova.