{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sutra o formiranju komisije za pitanje "Sejdić i Finci"

S
9.10.2011. u 15:02
0
4
Sutra o formiranju komisije za pitanje "Sejdić i Finci"
0
Sutra o formiranju komisije za pitanje "Sejdić i Finci"
Sejdić i Finci
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH sutra bi u Sarajevu trebalo da se izjasni o prijedlogu zaključka o osnivanju Privremene zajedničke komisije oba parlamentarna doma za izvršenje presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu "Sejdić i Finci protiv BiH".
Prethodno je Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH 30. septembra usvojio zaključak o osnivanju privremene zajedničke komisije oba doma za provođenje navedene presude.

Zaključkom je predviđeno da prijedloge amandmana na Ustav BiH s ciljem provođenja presude Komisija pripremi najkasnije do 30. novembra, a prijedloge izmjena Izbornog zakona najkasnije do 31. decembra, te da ih dostavi u parlamentarnu proceduru.

Predviđeno je da privremenu komisiju čini po jedan predstavnik iz svih političkih partija zastupljenih u parlamentu BiH.

Dom naroda je ispred SNSD-a u Komisiju delegirao Krstana Simića, te Borjanu Krišto kao predstavnicu HDZ BiH.

Ostale članove privremene komisije trebalo bi sutra da izabere Predstavnički dom.

U Komisiji će biti zastupljeno svih 13 parlamentarnih stranaka, uključujući i one koje imaju po jednog poslanika.

Kandidat SDP-a BiH za članstvo u Komisiji je poslanik Saša Magazinović, HDZ-a 1990 Božo Ljubić, dok će DNS predstavljati Petar Kunić i PDP Vesna Krstović-Spremo.

Imena ostalih kandidata trebalo bi da budu saopštena na sjednici Predstavničkog doma.

Prošle godine već je bila formirana radna grupa za izradu amandmana na Ustav BiH i izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH radi provođenja Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu "Sejdić i Finci", ali ona nije uspjela da postigne saglasnost.

Zaključak komisije bio je da prethodno lideri političkih partija treba da zauzmu stav o opštim principima ustavnih izmjena, uključujući i pitanje izbora članova Predsjedništva BiH.

Sejdić i Finci tužili su BiH jer im je kao predstavnicima romskog, odnosno jevrejskog naroda osporeno pravo da se kandiduju za Predsjedništvo BiH i Dom naroda Parlamentarne skupštine.

Prema Ustavu i Izbornom zakonu BiH, pravo da budu izabrani u Predsjedništvo BiH i Dom naroda imaju samo pripadnici tri konstitutivna naroda.

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu donio je u decembru 2009. godine presudu u korist Sejdića i Fincija i naložio BiH da otkloni iz Ustava i Izbornog zakona diskriminatorske odredbe prema nacionalnim manjinama.

Početak sjednice Predstavničkog doma zakazan je za 12.00 časova.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: