{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sutra konstitutivna sjednica Komisije "Sejdić i Finci"

S
12.10.2011. u 19:16
0
0
Sutra konstitutivna sjednica Komisije "Sejdić i Finci"
0
Sutra konstitutivna sjednica Komisije "Sejdić i Finci"
Zgrada Parlamenta BiH
Konstitutivna sjednica Privremene zajedničke komisije oba doma Parlamentarne skupštine BiH za provođenje presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu "Sejdić i Finci protiv BiH" biće održana sutra u Sarajevu.
Na sjednici će se biti izabrani predsjedavajući Komisije, te prvi i drugi zamjenik predsjedavajućeg, saopšteno je iz parlamenta BiH.

Sjednica počinje u 11.00 sati u zgradi institucija BiH.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je 10. oktobra zaključak o osnivanju Privremene zajedničke komisije oba parlamentarna doma za izvršenje presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu "Sejdić i Finci protiv BiH". Odluka je usvojena u istovjetnom tekstu kao i u Domu naroda Parlamenta BiH 30. septembra.

Zaključkom o osnivanju parlamentarne komisije predviđeno je da prijedloge amandmana na Ustav BiH s ciljem provođenja presude Suda u Strazburu, Komisija pripremi najkasnije do 30. novembra, a prijedloge izmjena Izbornog zakona najkasnije do 31. decembra, te da ih dostavi u parlamentarnu proceduru.

Dervo Sejdić i Jakob Finci tužili su BiH jer im je kao predstavnicima romskog, odnosno jevrejskog naroda, osporeno pravo da se kandiduju za Predsjedništvo BiH i Dom naroda Parlamentarne skupštine.

Prema Ustavu i Izbornom zakonu BiH, pravo da budu izabrani u Predsjedništvo BiH i Dom naroda imaju samo pripadnici tri konstitutivna naroda.

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu donio je u decembru 2009. godine presudu u korist Sejdića i Fincija i naložio BiH da otkloni iz Ustava i Izbornog zakona diskriminatorske odredbe prema nacionalnim manjinama.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: