{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sutra konstitutivna sjednica Komisije "Sejdić i Finci"

S
12.10.2011. u 19:16
0
0
Sutra konstitutivna sjednica Komisije "Sejdić i Finci"
0
Sutra konstitutivna sjednica Komisije "Sejdić i Finci"
Zgrada Parlamenta BiH
Konstitutivna sjednica Privremene zajedničke komisije oba doma Parlamentarne skupštine BiH za provođenje presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu "Sejdić i Finci protiv BiH" biće održana sutra u Sarajevu.
Na sjednici će se biti izabrani predsjedavajući Komisije, te prvi i drugi zamjenik predsjedavajućeg, saopšteno je iz parlamenta BiH.

Sjednica počinje u 11.00 sati u zgradi institucija BiH.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je 10. oktobra zaključak o osnivanju Privremene zajedničke komisije oba parlamentarna doma za izvršenje presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu "Sejdić i Finci protiv BiH". Odluka je usvojena u istovjetnom tekstu kao i u Domu naroda Parlamenta BiH 30. septembra.

Zaključkom o osnivanju parlamentarne komisije predviđeno je da prijedloge amandmana na Ustav BiH s ciljem provođenja presude Suda u Strazburu, Komisija pripremi najkasnije do 30. novembra, a prijedloge izmjena Izbornog zakona najkasnije do 31. decembra, te da ih dostavi u parlamentarnu proceduru.

Dervo Sejdić i Jakob Finci tužili su BiH jer im je kao predstavnicima romskog, odnosno jevrejskog naroda, osporeno pravo da se kandiduju za Predsjedništvo BiH i Dom naroda Parlamentarne skupštine.

Prema Ustavu i Izbornom zakonu BiH, pravo da budu izabrani u Predsjedništvo BiH i Dom naroda imaju samo pripadnici tri konstitutivna naroda.

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu donio je u decembru 2009. godine presudu u korist Sejdića i Fincija i naložio BiH da otkloni iz Ustava i Izbornog zakona diskriminatorske odredbe prema nacionalnim manjinama.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: