BiH
106

Sutra ključni sastanak: Lasić tvrdi da je poskupljenje eko testa zakonito

Piše: Dž. Č.
Ilustracija (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ilustracija (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Državni i federalni ministri prometa i komunikacija, Ismir Jusko i Denis Lasić, sutra će održati sastanak na kojem će razgovarati o poskupljenju registracija u Federaciji BiH, a zbog povećanja cijena eko testa, koje je izazvalo veliko nezadovoljstvo kod vozača u FBiH.

"Za sutra poslije podne smo dogovorili sastanak sa ministrom Lasićem. Odmah nakon sastanka obavijestit ćemo javnost o zaključcima sa sastanka", potvrdio je za Klix.ba Ismir Jusko, ministar prometa i komunikacija BiH.

Kako smo ranije saznali, na sutrašnjem sastanku ministar Jusko prije svega želi saznati šta je to iniciralo Federalnu vladu da cijene eko testa poveća sa 5 KM na baš 30 KM.

Ismir Jusko (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Ismir Jusko (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)

"Glavna tema sastanka će biti to da se održi dosadašnji državni Pravilnik, prema kojem su vozači eko test plaćali 5 KM. Ne želimo da se cijene povećavaju niti za jedan fening i toga ćemo se držati", kazao nam je Jusko.

S druge strane, federalni ministar Lasić za Klix.ba kaže da je "ispoštovana procedura za donošenje Pravilnika o povećanju cijena za eko test".

"Pravilnik je dobio pozitivno mišljenje u pogledu zakonitosti za njegovo donošenje. Činjenica je da se već duži niz godina u zemljama EU ispitivanje sadržaja izduvnih gasova provodi kao zaseban test, a poznate su restriktivne mjere koje se provode u velikim gradovima Njemačke, prema kojima je u centralnim zonama ograničen pristup vozilima pogonjenih motorima sa unutrašnjim sagorijevanjem. Slična praksa se novim propisima predviđa i u Kantonu Sarajevo, u uslovima prekomjerne zagađenosti zraka", ističe Lasić.

Denis Lasić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Denis Lasić (Foto: Arhiv/Klix.ba)

On dalje dodaje da građani ne bi trebali zaboraviti nedavnu situaciju enormnog zagađenja zraka, za koju su u najvećoj mjeri, kako kaže, kao uzrok navođena upravo cestovna vozila.

Lasić također pojašnjava za Klix.ba da su nove cijene eko testa formirane "na osnovu složenosti procedura testiranja i potrebe stvaranja sistema direktnog prikupljanja podataka sa mjernog uređaja, obilježavanja vozila naljepnicama o ispunjavanju Euro normi".

Na pitanje šta će se desiti sa vozačima koji su već platili eko test po novim cijenama, ukoliko se vrati na snagu stari Pravilnik, Jusko nam odgovara da se o tome "Lasić treba brinuti".

"Onaj ko potpisuje dokumente, neka i stoji iza njih", istaknuo je Jusko.

Međutim, odgovor od Lasića na isto pitanje nismo dobili.

U konsultaciji s kolegama iz RS-a, očekuje se kako će Ministarstvo prometa i komunikacija BiH sutra donijeti zajedničku odluku o promjeni Pravilnika o cijeni za eko test.

Podsjećamo, federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić krajem 2016. godine donio je Pravilnik o povećanju cijena za eko test. Tako su vozači proteklih mjeseci prilikom registracije vozila umjesto 5 KM, eko test plaćali 22, 32 i 36 KM.

Međutim, vrlo brzo se uspostavilo da je Pravilnik koji je Lasić donio nezakonit jer samo državni ministar komunikacija i transporta može vršiti izmjene i dopune vezane za redovni tehnički pregled vozila, uključujući i eko test.