Vlasnik traži rješenje
26

Sutra ističe rok za migrante smještene u firmi Miral u Velikoj Kladuši

Piše: M. Ć.
Foto: Radio Velika Kladuša
Foto: Radio Velika Kladuša
Sutra ističe rok koji je vlasnik firme Miral iz Velike Kladuše dao nadležnima da pronađu rješenje za migrante koji već duži period borave u hali njegovog objekta u naselju Polje.

On kaže da nije više u stanju nuditi besplatno korištenje objekta migrantima, te da će za njihov ostanak u Miralu tražiti naknadu. U suprotnom, morat će napustiti objekat.

Nekoliko stotina migranata koji su danima blokirali granični prijelaz Maljevac u Velikoj Kladuši, inicijativom Udruženja privrednika iz ove općine premješteni su u halu firme Miral u naselju Polje. Vlasnik Boris Horvat ponudio je tada vlastima i međunarodnim organizacijama da migranti ostanu u Miralu do 15. novembra, dok se ne pronađe trajno rješenje za njihov smještaj.

"U dogovoru sa Ministarstvom sigurnosti i Vladom USK riješeno je da se migranti prebace sa graničnog prijelaza u moj halu. Ja sam se složio sa tim i rekao da ću snositi sve troškove do 15. novembra. I Vlada i Ministarstvo s tim su se složili", rekao je Horvat za Klix.ba.

Ipak, dan pred istek tog roka, on kaže da i dalje nema rješenja.

"Firma Miral nije u stanju da finansira te aktivnosti i ja mislim da smo mi do sada bili i više nego korektni. Moj stav je da oni tu mogu ostati, naravno uz naknadu za korištenje prostora ili da izađu van", kazao je Horvat.

Prema njegovim riječima, hala od 3.000 kvadrata u kojoj migranti borave ima podno grijanje i u cjelosti se grije. Objekat ima struju i vodu, a migrantima je na usluzi šesnaest WC-ova i sedam tuš kabina. Ipak, nije mogao odgovoriti na pitanje koliko migranata trenutno boravi u objektu njegove firme.

"Ta brojka varira. Od 280, koliko ih bude na doručku, na ručku bude 360, a na večeri 420. Sljedeće jutro već imate 320, i tako dalje. Uglavnom, niko ne zna pravo stanje zato što ti migranti nikada nisu popisani, niti mi znamo ko su oni. Jesu li to lopovi, kriminalci, siledžije, ili možda doktori ili profesori, niko ne zna ko su ti ljudi. Oni dolaze sami, ulaze i izlaze kako i kada hoće. Niko nad njima nema nikakve kontrole. Samo na podjelama obroka i njihovim potpisima, gdje neko 'zašara' nešto, mi znamo koliko ih se u tom momentu nalazi u hali", objasnio je Horvat.

Iako se lokalne vlasti u Velikoj Kladuši od prvog momenta protive formiranju bilo kakvog migrantskog centra na teritoriji općine, Horvat ističe da će, ukoliko dođe do dogovora sa nadležnim vlastima i tijelima, migranti ostati u njegovom objektu. Napomenuo je da se radi o privatnom vlasništvu i da, kako je rekao, "Ministarstvo sigurnosti BiH treba dati odobrenje da li će se objekat koristiti u te svrhe, a ne lokalne vlasti".