BiH
125

Susret nakon 50 godina: Okupila se generacija koja je razvijala industriju bivše države

Piše: E. A.
(Foto: Klix.ba)
Prva generacija goraždanskih maturanata, nakon 50 godina našla se u školskim klupama. Toliko je proteklo od prve mature u školi koja nosi ime po njihovom direktoru i profesoru Hasibu Hadžoviću.

Prva generacija hemijskih tehničara prije 50 godina stekla je srednje obrazovanje na čijim se temeljima razvijala industrija bivše države.

Glavna knjiga na katedri svjedoči o školskim danima ali je prozivka ukazala na činjenicu da mnogi nisu mogli doći na proslavu jubileja. Ipak, da sjećanje na njih ne bi izblijedilo pobrinuo se Milenko Klisura koji je drugovima iz školskih dana poklonio mini fotografiju sa mature uz posvetu, koja počinje poznatim stihovima iz pjesme đački rastanak.

"Sve se više sjećam tih pjesničkih riječi, kako ulazimo u jesen života. To su bili nezaboravni školski dani, a želim mojim kolegama da ih služi zdravlje još koju godinu i da ovo ne bude posljednji susret ove generacije. Bili su to istovremeno lijepi i nezaboravni školski dani", sjeća se Milenko Klisura.

Riječ je o generaciji koja je postavila temelje i bukvalno na njima, bez učionica i pomagala započela srednje obrazovanje. Čestitke im je uputio i sadašnji kolektiv škole.

"Dva mjeseca su išli u školu a da nisu znali da li će opstati, međutim i oni danas ističu da tada HI Azot i Pobjeda su uz njihovu pomoć stali na noge. Oni su završili hemijsku školu i bili radnici ove dvije firme, a znamo koji je bio njihov značaj nekada za privredu cijele zemlje", kazao je Muhamed Pleh, direktor STŠ Hasib Hadžović.

Jakub Zorlak prisjeća se zgode kada je direktor i profesor matematike Hasib Hadžović došao na čas i reakciju koju je njegov ulazak izazvao kod profesora Fadila Konakovića koji je predavao "predvojničku".

"Pošto smo obrađivali pušku M 48, Fadil nam je podjelio puške, zatvarače i sve što treba, a direktor naišao i bilo mu je čudno jer se nije čuo ni muk. Kad je otvorio vrata Fadil je skočio na noge u vojničkom stilu 'Druže Direktore puška je M 48 sistem mauzer, kalibar modul 48....', nama je bila neobična i smiješna njegova reakcija a direktor onako iznenađen odbrusi mu 'Sjedi'. Kroz nekoliko dana Fadil mi kaže da ga je pohvalio za organizaciju časa. Sve su to lijepe uspomene, bilo ih je mnogo", priča Jakub Zorlak.

Srednja tehnička škola "Hasib Hadžović" je škola sa dugom tradicijom.

"Mi koji vodimo ovu školu i koji radimo ovdje naučili smo dosta od tih ranijih generacija. Rejting koji je škola imala prije rata je bio zavidan , bila je regionalna škola a uz to jedna od najjačih škola u zemlji", dodaje direktor škole Muhamed Pleh.

Učionicu dalje od maturanata koji su proslavili 50 godina mature, maturski ispit polagala je 50-ta najbrojnija poslijeratna generacija škole, njih 163-oje.