BiH
80

Generacija rasuta po cijelom svijetu sastala se da proslavi 50 godina mature

Piše: E. A.
U Mješovitoj srednjoj školi Enver Pozderović u Goraždu okupili su se učenici gimnazije generacije 1961.-1965. kako bi obilježili 50 godina mature.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Među maturantima koji su obilježavali ovaj značajan jubilej bio je i poznati profesor matematike u Goraždu Muhamed Pilav, dok je na obilježavanje 50 godina mature iz Zagreba doputovao njihov razredni starješina Božo Votruva, inače profesor hemije i fizike.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Ova generacija gimnazijalaca rasuta je po cijelom svijetu, no to ih nije spriječilo da se sastanu. Puni emocija i ushićenja družili su se sa svojim razrednikom i nekadašnjim kolegama iz školskih klupa.

Maturanti su ovom prilikom školskoj biblioteci uručili poklon, autorsko djelo profesora Dragana Barača o štampariji u Sopotnici sa mišljenjima 17 akademika iz cijelog svijeta, u kojem donosi podatke koji su do sada bili manje poznati. Barač je svojim drugovima iz razreda prezentirao ovaj rad, a oni su ga pažljivo i strpljivo slušali.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Goraždanska gimnazija obrazovala je učenike sve do 1985. godine nakon čega je nastupila pauza, a rad je nastavila devedesetih godina.