Prekinuta sjednica
0

Suprotstavljeni stavovi podijelili Odbor za reviziju Skupštine RS-a

FENA
Narodna skupština RS-a
Narodna skupština RS-a
Zbog suprotnih stavova danas je prekinuta sjednica Odbora za reviziju Narodne skupštine Republike Srpske (RS), a pale su i teške riječi o kriminalu u ovom entitetu.

Sporno je bilo pitanje da li će se obaviti revizija rada javnih preduzeća u RS-u, čemu treba da prethodi i povećanje budžeta za Glavnu službu za reviziju javnog sektora RS-a u narednoj godini.

Članovi Odbora iz stranaka opozicije u RS-u tražili su dodatna sredstva za Glavnu službu revizije da bi mogla izvršiti kotrolu rada javnih preduzeća u RS-u, dok je njihovim kolegama iz vladajućih stranaka u RS-u zasmetala konstatacija da „neko štiti kriminal u RS-u“.

Predsjednik ovog skupštinskog odbora Slavko Vučurević potvrdio je da su sjednicu napustili Neđo Trninić iz DNS-a i Ivka Ristić iz SNSD-a zbog toga što je član Odbora iz Demokratske partije Dragan Čavić predložio da budžet Glavne službe za reviziju u idućoj godini bude povećan za milion maraka da bi se osigurali kadrovski i drugi uvjeti za izvršenje revizije učinka i revizije javnih preduzeća u RS-u, “Elektroprivrede“, „Željeznica“, "Šuma RS" i „Pošta Srpske“.

Vučurević je također predlagao da revizori provjere i izgradnju autoputa Banja Luka - Gradiška.

Međutim, nije bilo saglasnosti članova Odbora iz SNSD-a i DNS-a, pa je najavljeno da će opozicioni članovi podnijeti ostavke i neće prisustvovati budućim sjednicama.

"Odbor za reviziju ovako kako je koncipiran ubuduće će raditi samo po jednom principu, a to je da mu neće prisustvovati članovi iz opozicije, jer se na ovakav način u RS-u očito štiti kriminal i kriminalne radnje", naveo je Vučurević.

I drugi član Odbora za reviziju iz DP-a Dragan Čavić smatra nedopustivim da Odbor ne može donijeti odluku da se sugeriše Glavnoj službi za reviziju da u 2012. izvrši reviziju izgradnje brzog puta Banja Luka- Gradiška.

"Razlog je u činjenici da je potrošeno oko 300 miliona KM javnih sredstava", rekao je Čavić i dodao da će podnijeti ostavku na mjesto člana Odbora za reviziju jer je protekla godina njegovog iskustva u radu Odbora „besmislena".

S druge strane, član Odbora za reviziju iz DNS-a Neđo Trninić rekao je da su sjednicu Odbora napustili zbog kvalifikacija da "neko štiti kriminal u RS-u".

"Nije tačna konstatacija da članovi Odbora iz reda pozicije nešto štite ili da ne žele nešto da donesu", naveo je Trninić.

On kaže da su članovi Odbora iz opozicije, uvidjevši da nema dovoljno članova iz pozicije, pokušali da "proture neke stavove i da se čitava stvar ispolitizuje".

Niko od članova iz reda pozicije, kako je dodao, nije bio protiv toga da se izvrši revizija učinka izgradnje autoputa i brzog puta Banja Luka - Gradiška, te da na dnevni red Odbora nije ni došlo razmatranje prijedloga za povećanje budžeta Glavne revizije za milion maraka.